Παρέμβαση Von der Leyen για εξοπλισμούς: Να ξοδεύουμε περισσότερα, καλύτερα και ευρωπαϊκά

Παρέμβαση Von der Leyen για εξοπλισμούς: Να ξοδεύουμε περισσότερα, καλύτερα και ευρωπαϊκά
epaselect epa09780239 European Commission President Ursula von der Leyen looks on during a special EU commission meeting following Russia's aggression against Ukraine, in Brussels, Belgium, 24 February 2022. European Union leaders are set to meet in Brussels later in the day for an emergency summit on the Ukraine crisis. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Έχουμε μια πολύ κατακερματισμένη αμυντική αγορά και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε η von der Leyen

Κίνητρα στην αμυντική βιομηχανία για να αυξηθεί η παραγωγή όπλων ζήτησε με συνέντευξή της στους Financial Times η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

«Πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει να ξοδεύουμε καλύτερα, πρέπει να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά» επεσήμανε η επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

Σημειώνεται πως το σχέδιο για τον εξοπλισμό του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος της Ευρώπης πρόκειται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο, ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τις εθνικές πρωτεύουσες, ορισμένες από τις οποίες ενδέχεται να αντισταθούν στις προσπάθειες της Κομισιόν για επενδύσεις αμυντικού χαρακτήρα.

«Έχουμε μια πολύ κατακερματισμένη αμυντική αγορά και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε η von der Leyen, προσθέτοντας: «Ποια είναι η αρμοδιότητα της επιτροπής; Είναι βιομηχανία. Αυτή είναι η βασική μας δραστηριότητα. Είμαστε ενεργοποιητής, όχι αγοραστής. Και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη γεωπολιτική απειλή. Το κάναμε αυτό για τα εμβόλια και το αέριο».

Πάνε 2 χρόνια

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σε αυτό το ταραγμένο γεωπολιτικά τοπίο, εύλογα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην ΕΕ, θα δαπανήσουν μαζί ποσό ρεκόρ 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος για την άμυνα, δήλωσε το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, από λιγότερο από 230 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Επίσης, πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά τις αμυντικές εγγυήσεις των ΗΠΑ προς τη γηραιά ήπειρο επί τη βάει της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. «Είναι το στοιχείο της προστασίας που έχει σημασία». . .  «Κατανοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» αναφέρει η Von der Leyen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times