BlackRock: Παγκόσμιες επιπτώσεις από την πολιτική της Bank of Japan

BlackRock: Παγκόσμιες επιπτώσεις από την πολιτική της Bank of Japan
Εκτιμάμε κλονισμό στα ομόλογα από μια αλλαγή της πολιτικής της BOJ, αναφέρει η BlackRock

Παγκόσμιες επιπτώσεις «βλέπει» από μια αλλαγή νομισματικής πολιτικής της Bank of Japan η BlackRock. Όπως επισημαίνει, η οικονομία της Ιαπωνίας έχει αρχίσει να μοιάζει με τις αντίστοιχες των άλλων ανεπτυγμένων αγορών: Ο πληθωρισμός, έπειτα από δεκαετίες, αρχίζει να ριζώνει. Σημειώνεται πως επί χρόνια η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μαστιζόταν από αποπληθωρισμό. 

Αν και η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας παραμένει, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις αποδόσεις των ομολόγων που απαιτεί σημαντικές αγορές τίτλων χρέους, σύμφωνα με την BlackRock, μια αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή.

Από την άλλη, η κατάργηση του ανώτατου ορίου κινδυνεύει να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως σε υψηλότερα επίπεδα, μειώνοντας την όρεξη για ανάληψη… κινδύνου (αγορές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εικασίες για το τι θα σημάνει η αλλαγή ηγεσίας στην BOJ τον Απρίλιο αυξάνονται. Η τελευταία συνεδρίαση με τον Kuroda ως κυβερνήτη θα είναι στις 10 Μαρτίου. 

«Αλλά πιστεύουμε ότι το ποιος θα τον διαδεχθεί θα είναι λιγότερο σημαντικό από το θεμελιώδες ζήτημα: μια αλλαγή πολιτικής.

Ανεξάρτητα από το ποιος αναλαμβάνει, η δυναμική των μισθών και του πληθωρισμού σημαίνει ότι η τρέχουσα στάση πολιτικής πιθανότατα έχει διανύσει τον δρόμο της. Οι αλλαγές πολιτικής θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικές μορφές. Η BOJ θα μπορούσε να διευρύνει ξανά το εύρος του στόχου απόδοσης των 10ετών ομολόγων – οι τιμές της αγοράς που δεν επηρεάζονται από το ανώτατο όριο είναι ήδη έως και 0,5% υψηλότερες από αυτό το όριο. Πιστεύουμε επίσης ότι η BOJ θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα ενίσχυε τις αποδόσεις και τη μεταβλητότητα των επιτοκίων.

Επίσης, η BOJ θα αναγκαζόταν να σταματήσει την ποσοτική χαλάρωση και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Επιπτώσεις

«Βλέπουμε παγκόσμιες επιπτώσεις μιας αλλαγής πολιτικής της BOJ. Μια βαρυτική έλξη μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων των ανεπτυγμένων αγορών αυξάνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας διάχυσης, κατά την άποψή μας – ειδικά εάν οι Ιάπωνες επενδυτές μειώσουν τις ξένες ομολογίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμάμε κλονισμό από μια αλλαγή της πολιτικής της BOJ ως έναν άλλο παράγοντα για υψηλότερα προθεσμιακά ασφάλιστρα ή την αποζημίωση που απαιτούν οι επενδυτές για την κατοχή κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμων λήξεων. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω ανόδου των παγκόσμιων αποδόσεων θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να θέσει την BOJ αντιμέτωπη με υψηλότερες αποδόσεις σε ό,τι αφορά τους τίτλους χρέους. Στη συνέχεια, η BOJ θα συμμετάσχει στην ώθηση της ποσοτικής σύσφιξης, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να το κάνει τώρα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύντομα» καταλήγει η BlackRock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: