Παραιτήθηκε ο CEO της Credit Suisse μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

Ο Thomas Gottstein, που επί του παρόντος ηγείται του τμήματος της Ελβετίας, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. H μετοχή της υποχωρεί 4%.

Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Tidjane Thiam, ανακοίνωσε η Credit Suisse. Οπως μεταδίδει το CNBC, θα έχει ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου. Ο Thomas Gottstein, που επί του παρόντος ηγείται του τμήματος της Ελβετίας, θα αναλάβει τη θέση του CEO.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η σχέση του Thiamκαι του προέδρου της Credit Suisse διαταράχθηκε μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας της περσινής χρονιάς. Η τράπεζα προσέλαβε εταιρεία ιδιωτικών ντετέκτιβ για να παρακολουθεί τον Iqbal Khan, τον πρώην επικεφαλής της διαχείρισης πλούτου, ο οποίος άρχισε να εργάζεται στην ανταγωνίστρια UBS. Η κατασκοπεία αποκαλύφθηκε από τον κ. Khan, με αποτέλεσμα μια δραματική δημόσια αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Urs Rohner αρχικά υποστήριξε τον Thiam, αλλά οι αμφιβολίες του ενισχύθηκαν, αφότου έγινε γνωστό ότι και άλλα στελέχη που αποχώρησαν έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας. Ο διευθύνων σύμβουλος αθωώθηκε από εξωτερική δικηγορική εταιρεία, ωστόσο δύο άλλα στελέχη απολύθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν πολύ κοντά στον Thiam, του Pierre-Olivier Bouée.

«Παρά την ισχυρή υποστήριξη μεγάλων μετόχων προς τον Tidjane Thiam, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετήσει νέο CEO», σημειώνει ο Andreas Venditti, αναλυτής της Vontobel. «Πιστεύουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση θα ηρεμήσει τα πράγματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη».  H μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 4%.