Παραιτήθηκε ο πρόεδρος που έκανε τη Volkswagen παγκόσμιο γίγαντα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος που έκανε τη Volkswagen παγκόσμιο γίγαντα

Πώς ο Ferdinand Piech έχασε τη μάχη εξουσίας στην εταιρεία μετά από 20 χρόνια.

Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε χθες ότι ο Piech παραιτήθηκε επειδή «δεν υπήρχε πλέον» περιβάλλον εμπιστοσύνης εντός του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Η Volkswagen βρισκόταν σε κρίση τις τελευταίες εβδομάδες όταν ο Piech απέσυρε τη στήριξή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Martin Winterkorn.

Όμως, η προσπάθεια του Piech να εκθρονίσει τον CEO, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της VW από το 2007, απέτυχε. Αυτή ήταν και η πρώτη – και τελευταία – φορά που ο Piech έχασε μια μάχη με άλλο στέλεχος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της εταιρείας.

Η σύζυγός του, Ursula Piech, παραιτήθηκε επίσης από κάθε εταιρική εμπλοκή της. Η παραίτηση του Piech σηματοδοτεί το τέλος μιας διαμάχης για εξουσία με τον Winterkorn, αλλά και το τέλος μιας εποχής.

Εγγονός του Ferdinand Porsche, ο Piech έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen το 1993, μετατρέποντας την εταιρεία σε παγκόσμιο γίγαντα, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της κορυφαίες μάρκες όμως η Lamborghini και η Bentley, και ξαναζωντανεύοντας μάρκες όπως η Bugatti.

Η Volkswagen αγόρασε την Porsche το 2012 σε μια προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης, μόλις τέσσερα χρόνια αφότου η Porsche είχε κάνει τη δική της πρόταση εξαγοράς της VW.

Μέχρι την εκλογή ενός νέου προέδρου, τη θέση αυτή θα αναλάβει προσωρινά ο αναπληρωτής πρόεδρος Berthold Huber.