Πάρτε… διαζύγιο μέσω Facebook!

Πάρτε… διαζύγιο μέσω Facebook!

Τα Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν αποφάσισε πως η αποστολή νομικών εγγράφων μέσω μηνυμάτων της πλατφόρμας είναι πια μια επιτρεπτή εναλλακτική μέθοδος.

Η «ψηφιακή ζωή» στον κόσμο του Facebook προσφέρει στους χρήστες του τόσο στιγμές χαράς όσο και στιγμές λύπης. Κι ενώ μέχρι σήμερα μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που μπορούσε να αντιμετωπίσει ένας χρήστης ήταν να πάψει να αποτελεί ψηφιακό φίλο κάποιου άλλου, μια απόφαση ενός αμερικανικού δικαστηρίου προχωρά ακόμα πιο πέρα τα «σκληρά χτυπήματα».

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν, οι δικηγόροι στις ΗΠΑ μπορούν πια να αποστέλλουν μέσω προσωπικών μηνυμάτων του Facebook τα επίσημα έγγραφα διαζυγίων στις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Οι νόμοι του κράτους, προκειμένου να ορίσουν ως έγκυρη την επίδοση των εγγράφων, απαιτούν η παράδοσή τους να γίνεται στο ίδιο το πρόσωπο, στην τελευταία γνωστή του διεύθυνση. Αλλά στην υπόθεση ενός ζευγαριού, που έγινε η αφορμή για την πρωτότυπη απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο να συμβεί.

Όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα η New York Daily News, οι επαφές του ζευγαριού γίνονταν μέσω τηλεφωνημάτων ή των λογαριασμών τους στην πλατφόρμα του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης. Κι όταν οι δικηγόροι της Ellanora Baidoo προσπάθησαν να αποστείλουν τα νομικά έγγραφα του διαζυγίου τους στον Victor Sena Blood-Dzraku δεν μπόρεσαν καν να τον συναντήσουν.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η περασμένη δεκαετία είδε την έλευση και την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter, να κατέχουν κεντρική θέση στις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων. Έτσι, το επόμενο σύνορο για τους αναπτυσσόμενους νόμους γύρω από τις διαδικτυακές υπηρεσίες φαίνεται πως θα είναι η χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύων ως forums, μέσω των οποίων θα μπορούν να αποστέλλονται νομικά έγγραφα.»

Ο δικαστής Matthew Cooper δέχθηκε στην απόφασή του πως η παράδοση μέσω μηνυμάτων του Facebook δεν συνάγει με την παραδοσιακή τακτική. Αλλά κάποιος που αντιμετωπίζει μια νομική διαδικασία έχει το δικαίωμα να το γνωρίζει και ο τρόπος αυτός εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό.

Το «επαναστατικό» σκεπτικό της απόφασης αντιμετωπίστηκε θετικά από τους περισσότερους νομικούς που ασχολούνται με παρόμοιες υποθέσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Slate, η συγκεκριμένη διαδικασία αποστολής νομικών εγγράφων φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται κάτι συνηθισμένο. Τον Σεπτέμβριο ένα δικαστήριο για θέματα οικογενειακού δικαίου της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως ένα άνδρας μπορούσε να στείλει στην πρώην σύζυγό νομικά έγγραφα που αφορούσαν την επιμέλεια του παιδιού τους, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας.