«Πάρτι» εξαγορών και συγχωνεύσεων: Deals 70 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα 24ωρο

«Πάρτι» εξαγορών και συγχωνεύσεων: Deals 70 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα 24ωρο
Photo: pixabay.com
Charles Schwab, LVMH, Novartis και Mitsubishi στον «χορό» των συμφωνιών που οδήγησαν τον δείκτη MSCI World σε ιστορικό υψηλό, στην έναρξη αυτής της εβδομάδας.

Με συμφωνίες αξίας άνω των 70 δισ. δολαρίων ξεκίνησε η εβδομάδα, με οδηγό την εξαγορά της TD Ameritrade από την Charles Schwab αξίας 26 δισ. δολαρίων. H συγχώνευση των δύο εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών θα δημιουργήσει μία τεράστια επιχείρηση με assets πελατών πάνω από 5 τρισ. δολάρια, 3,8 τρισ. δολάρια από τη Schwab και 1,3 τρισ. δολάρια από την TD Ameritrade. Η συμφωνία θα δημιουργήσει έναν «Γολιάθ στη Διαχείριση Πλούτου», τόνισε Mike Mayo, ανώτερος αναλυτής της Wells Fargo, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες. Η συναλλαγή θα γίνει με μετοχές, αξίας περίπου 26 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα.

Ακολούθησε η συμφωνία 16,2 δισ. δολαρίων της LVMH για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων Tiffany. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά που έχει κάνει μέχρι σήμερα η εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας. Η συμφωνία θα δώσει ώθηση στο μικρότερο τμήμα δραστηριοποίησης της LVMH, αυτό των κοσμημάτων και ρολογιών.

Στο «χορό» των συμφωνιών που έστειλαν τον MSCI World σε ιστορικό υψηλό και η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis όπως και η ιαπωνική Mitsubishi.

«Η πρόσφατη έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών αντανακλά μία αδιαμφισβήτητη οικονομική αισιοδοξία», δήλωσε ο Brock Silvers, διευθυντικό στέλεχος της Adamas Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. «Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν και χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλή ανεργία, ενώ οι εμπορικές συνομιλίες (ΗΠΑ-Κίνας) φαίνεται να φτάνουν σε μία αρχική συμφωνία».