«Πάρτι» στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Σε επίπεδο ρεκόρ οι μετοχές

«Πάρτι» στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Σε επίπεδο ρεκόρ οι μετοχές
epa07929382 An information panel shows the evolution of the Spanish index IBEX 35 at the stock market in Madrid, Spain, 18 October 2019. The IBEX 35 dropped a 0.24 percent at the start of the trading day dragged by China's economy slowdown on the third quarter of the year and while waiting for the decision of the British Parliament on the Brexit deal with the European Union (EU). EPA/FERNANDO ALVARADO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα θετικά νέα από την Κίνα και η επαναλειτουργία ορισμένων εργοστασίων της χώρας έκαναν τους επενδυτές να αναθαρρήσουν.

Σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς επιβραδύνθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από την επιδημία του ιού στην Κίνα και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της χώρας επιστρέφουν σταδιακά στη δουλειά τους, περιορίζοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο έως 0,9% στο επίπεδο ρεκόρ των 428,30 μονάδων. Ο δείκτης καταγράφει διακυμάνσεις εδώ και εβδομάδες αφού έγινε γνωστό το ξέσπασμα του ιού. Οι αγορές αξιολογούν τον οικονομικό αντίκτυπο παρά το γεγονός ότι η Κίνα χορήγησε ρευστότητα σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Οι εργαζόμενοι σε κάποια τμήματα της κινεζικής οικονομίας αρχίζουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους –Ίσως η Κίνα δεν έχει τραβήξει τελείως ‘φρένο’ όπως προεξοφλούσε η αγορά πριν από μια εβδομάδα», δήλωσε ο Ντείβιντ Μάντεν, αναλυτής στην CMC Markets στο Λονδίνο. «Ακόμα κι αν η υγειονομική κρίση επιδεινωθεί, η οικονομία της Κίνας είναι πιθανώς σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε αρχικά».

Ωστόσο, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 1.000, οι αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν μήπως το εύρος της αναταραχής που έχει προκληθεί στην οικονομία είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1,4%. Στον κλάδο έχουν σημειωθεί μαζικές ρευστοποιήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για προβλήματα στα ταξίδια λόγω του ιού.

Οι μετοχές των εταιριών πρώτων υλών σημείωσαν άνοδο περίπου 0,8% ύστερα από τη μικρή αύξηση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος και βασικών μετάλλων.