ΠτΔ: Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε την Ελευθερία μας – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου

ΠτΔ: Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε την Ελευθερία μας – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου
(Ξένη δημοσίευση) Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη ν. Άνδρο, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, για την πολιούχο της νήσου, Παναγία Θεοσκέπαστη, τις οποίες τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος (Κ), ο οποίος επισκέφθηκε τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήρωμα του πλοίου, Κυριακή 25 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/ STR

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. 

«Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Aυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Η Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία του Έθνους των Ελλήνων. Είναι η στιγμή της γέννησης, μέσ’ από την διαχρονική εθνική μας ταυτότητα, του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τούτο η εθνική μας επέτειος δείχνει, ταυτοχρόνως, τις ρίζες του κράτους μας αλλά και την αποστολή του στο μέλλον.

Όπως τεκμηριώνει αμαχήτως το ιστορικό της 25ης Μαρτίου 1821, το νεότερο ελληνικό κράτος γεννήθηκε μέσα από μια «έκρηξη» Ελευθερίας, αποδεικνύοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία υπαρξιακή: Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και να δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας ελεύθερα την προσωπικότητά μας.

Αυτές οι ρίζες ελευθερίας προσδιορίζουν, ως δείκτες πορείας, και την αποστολή μας στο μέλλον. Είμαστε Έθνος και Λαός της Ειρήνης, της Φιλίας και της Δημοκρατίας, που, αυτονοήτως, έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Είμαστε όμως, κατά την Ιστορική μας Κληρονομιά, Λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρόνια Πολλά».

Καμμένος: Θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία
Τη στήριξη των φίλων και συμμάχων με πράξεις καθώς, όπως είπε, «δεν φτάνουν οι δηλώσεις», προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης. «Τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους», επεσήμανε ο κ. Καμμένος και αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε ότι «θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε την απελευθέρωσή τους».

Όπως τόνισε, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. «Θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία» υπογράμμισε επίσης και συμπλήρωσε: «Όσοι σκέφτονται μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες πρέπει να θυμούνται το 1821. Πώς ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και τη συνέτριψε». Κάλεσε τέλος την Άγκυρα να καταλάβει «ότι μπορεί να στέλνουμε μηνύματα ειρήνης συνεχώς, αλλά τέτοιους είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και τη στέλνουν πίσω από εκεί που ξεκίνησε, τα βάθη της Ανατολής».

Κ. Μητσοτάκης: Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις
«Σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας, που κρατούνται ακόμα σε τούρκικες φυλακές. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα». Τα παραπάνω δήλωσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ορεστιάδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως σκοπός της παρουσίας του είναι για να τιμήσει και τους Έλληνες της ακριτικής Ελλάδος. «Αυτούς που παρά τις αντιξοότητες κρατούνε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας και την κρατούνε ψηλά με αυτοπεποίθηση και φρόνημα. Η 25η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία ν’ αναλογιστούμε από πού ήρθαμε και πού φτάσαμε, ως ένα μικρό έθνος χωρίς πολλά μέσα στη διάθεσή του, κατάφερε και πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο εκείνη την εποχή, να διεκδικήσει και να κερδίσει την ελευθερία του».

«Σήμερα 197 χρόνια μετά από αυτές τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ελληνισμού, καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Οι αρετές όμως μας βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας, ως ανεξάρτητο έθνος, παραμένουνε επίκαιρες. Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα. Ενότητα του λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά και με την ευχή να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα οι δύο κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικοί, απέστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, όπως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα που όλες οι γενιές έχουν ανανεώσει κάθε φορά με πόνο με αίμα, με αγώνες, μέσα σε αυτά τα περίπου 200 χρόνια από τους αγώνες που εμπέδωσαν την Εθνική Ανεξαρτησία στη χώρα μας». Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να αποδομήσει, να αρνηθεί στη χώρα μας, στο λαό μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις το ρόλο για μια πύλη και γέφυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ειρήνης στα σύνορα της Ευρώπης με δύο άλλες ηπείρους. Σ’ αυτό το ρόλο σταθερά μένουμε και για αυτό το ρόλο σταθερά εργαζόμαστε, τόσο με τους αγώνες του ο Ελληνικός λαός, όσο και με την παρουσία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι «σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ορόσημο μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία». Όπως πρόσθεσε, «η επέτειος του ‘21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε. Αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από τα διδάγματα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα». «Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και δικό μας χρέος προς την πατρίδα, την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα υπερασπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο. «Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821. Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας».

Την ανάγκη «να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και σταθερότητα μακριά από μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ευχήθηκε να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν οι Έλληνες στρατιωτικοί, κάτι που όπως είπε είναι ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης και των συμμάχων μας.

«Σήμερα είναι διπλή γιορτή για την χώρα μας, για την Ορθοδοξία μας. Είναι ημέρα εθνικής ανάτασης, είναι ημέρα να επιδείξουμε θάρρος, αποφασιστικότητα, ψυχή και βέβαια είναι ημέρα υπερηφάνειας»: αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις, για την εθνική επέτειο. Αναφερόμενος στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «το μυαλό όλων, μικρών και μεγάλων, των ανδρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των απλών πολιτών είναι στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη». Όπως πρόσθεσε, «ελπίζω όλοι να κάνουν το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να τους έχουν σύντομα πίσω οι οικογένειές τους και εμείς όλοι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι «τέτοιες μέρες συνηθίζουμε να λέμε μεγάλες κουβέντες, όμως αφήσαμε δύο Ελληνόπουλα και λιώνουν στις φυλακές της Τουρκίας. Κοντεύει μήνας, το συνηθίσαμε και δεν μάς προκαλεί εντύπωση. Από την άλλη μιλάμε για εθνική ανάταση αλλά οι συντάξεις, η δυστυχία και οι άνεργοι αυξάνουν. Το 1821 κάνανε το καθήκον τους τώρα πρέπει να διορθώσουμε τα ελαττώματα της φυλής μας. Ο παλαιοκομματισμός, τα ρουσφέτια, τα αίσχη, η αποστροφή που αισθάνεται για τον δημόσιο βίο η νεολαία πρέπει να σταματήσουν. Αν συνεχίσουμε σε αυτό το χάλι δεν βλέπω επί μακρόν η Ελλάδα να ευημερεί».

 

To KKE κάνει λόγο για σύγκρουση της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης με τη φαιουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφέρεται σε νέα επαναστατική τάξη, την Εργατική και επισημαίνει: Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας», που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Άλλωστε, «εθνική ενότητα» δεν υπήρχε ούτε το 1821. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία».

«Με αισιοδοξία, ισχυρή θέληση και πίστη στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων θέτουμε τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη που θα μας επιτρέψει να αναπνεύσουμε ελεύθερα» τονίζει σε μήνυμά της για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου. Επίσης, διαμηνύει πως «με αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας, εθνική αυτοπεποίθηση και ομοψυχία θα υπερασπιστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της πατρίδας μας απέναντι σε όποιον τα επιβουλευτεί, αν χρειαστεί». Αναφερόμενη στην εθνική επέτειο, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επισημαίνει πως «η Εθνεγερσία του 1821, που τιμούμε ανήμερα του Ευαγγελισμού, είναι μια κορυφαία στιγμή στην πορεία του έθνους μας και αποτελεί ένα μεγαλειώδες γεγονός με παγκόσμια και διαχρονική ακτινοβολία» και προσθέτει: «Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς Τούρκους, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αξίωσαν την απελευθέρωσή τους, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν αλλοτριώθηκαν και δεν ξέχασαν ποιοι ήταν. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα έδωσαν τον αγώνα υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Απέδειξαν περίτρανα πως οι αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπόστασης είναι υπεράνω όλων».