Παύλος Χαϊκάλης: Δεν ψηφίζω Πρόεδρο

Παύλος Χαϊκάλης: Δεν ψηφίζω Πρόεδρο

Δεν είναι μια υποψηφιότητα που είναι δέλεαρ για να ψηφίσει κάποιος, ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. 

«Θα έλεγα ότι είναι μια υποψηφιότητα που δεν είναι δέλεαρ για να ψηφίσει κάποιος, όπως πχ ο Πολύδωρας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και πρόσθεσε: «Είναι μια υποψηφιότητα από την Κεντροδεξιά, η οποία σε μια συγκυβέρνηση μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε. Δεν ξέρω αν θα ισχύσουν και όσα λέγονται για το ΠΑΣΟΚ, ότι έχει και εκείνο προβλήματα με την υποψηφιότητα Δήμα, παρότι βγήκε ο κ. Βενιζέλος και είπε ότι θα τον στηρίξει. Είναι μια υποψηφιότητα καλή, αλλά όχι αυτή που θα ήθελαν…».

Ο κ. Χαϊκάλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο, καθώς δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συνεδρίου των ΑΝΕΛ, λέγοντας: «Εγώ δεν θα τον ψήφιζα. Δεν είναι μια προσωπικότητα που θα ψήφιζα. Πάνω από τον Δήμα ή οτιδήποτε, είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου. Και πάνω από ένα πρόσωπο είναι πάντα οι αποφάσεις ενός συνεδρίου, ενός κόμματος και κινήματος, που ουσιαστικά έχει λειτουργήσει κάτω από δημοκρατικές συνθήκες και έχει βγάλει μια απόφαση».

Ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα επιβεβαίωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μουτσινάς.  «Από την αρχή έλεγα ότι δεν θα νομιμοποιήσω ποτέ την καταστροφική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, με την ψήφο μου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, επειδή είμαι ένα υπεύθυνο άτομο, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές είχαμε αρχίσει να προωθούμε ένα σενάριο, το οποίο το είπαμε πολλές φορές και στη Βουλή και παρανοήθηκε: την εθνική συνεννόηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ο κ. Μουτσινάς σημείωσε: «Λειτουργώ κατά συνείδηση και με βάση αυτά που λέω. Δεν βλέπω κάτι σήμερα με το οποίο μπορώ να επικοινωνήσω πολιτικά».

Δήλωση για τις επικείμενες ψηφοφορίες έκανε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής. «Προσανατολίζομαι στο να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984.

Εξήγησε πως «πρέπει κάποιοι να δείξουμε ότι αυτή η ιστορία της διελκυστίνδας γύρω από αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη και γίνεται τεράστια σπέκουλα και όχι βέβαια για πρώτη φορά, για μικροκομματικούς λόγους… Αν οι εκλογές έλυναν τα προβλήματα του τόπου -που είναι το μεγάλο παραμύθι- θα είχαμε πλεόνασμα 250%. Κάθε δύο χρόνια γίνονται εκλογές στη χώρα».

Συνεχίζοντας ο κ. Νταβρής πρόσθεσε: «Ας υποθέσουμε ότι από χθες, ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ… Υπάρχει καθαρή κουβέντα και καθαρές λέξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα γίνει με το χρέος και αν θα διαγράψει τα μνημόνια;… Το δεύτερο τεράστιο πολιτικό θέμα είναι αυτό της κοινωνικής αλλοίωσης, λόγω μεταναστών. Έχουμε φτάσει στο ταβάνι, στο 20% και εγώ ακούω ότι θα ελληνοποιήσουμε άλλο ένα εκατομμύριο. Το τρίτο είναι το θέμα των θεσμών, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι κρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν και λόγω αυτού έχουμε φτάσει σε αυτή την κρίση… Και από χθες να ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, πρέπει να μας πει πού θα βρει τα λεφτά… Πώς θα καταργηθούν τα μνημόνια;… Εγώ είμαι σαφέστατα αντιμνημονιακός…».

Συμπλήρωσε ακόμη: «Ποιο είναι βαρύτερο αδίκημα; Το να ψηφίσει κάποιος σεβόμενος το Σύνταγμα, κατά συνείδηση, τον Πρόεδρο ή να έχει ανοίξει την πόρτα και να έχουν έρθει μέσα όλοι αυτοί οι Ράιχενμπαχ;… Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έρθει στην εξουσία, είναι έτοιμος να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του αυτούς που έχουν ψηφίσει πέντε μνημόνια… Το δικαίωμα της μετάνοιας ή της αλλαγής πολιτικής στάσης το έχει ο καθένας. Δεν μπορεί όμως, να το έχει μονομερώς… Εγώ δεν έχω το δικαίωμα να ψηφίσω κατά συνείδηση;… Εγώ θέλω να πω στον ελληνικό λαό να εστιάσει στην πραγματική πολιτική ατζέντα. Δηλαδή, θα καταργηθούν τα μνημόνια μέσα στην Ευρώπη; Η προσωπική μου άποψη είναι “όχι”».