Παζάρια Αθήνας με Βρυξέλλες για την ανάπτυξη- Πού θα κριθεί ο προϋπολογισμός

Παζάρια Αθήνας με Βρυξέλλες για την ανάπτυξη- Πού θα κριθεί ο προϋπολογισμός
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει προς έγκριση τον προϋπολογισμό. Αστερίσκους στην ανάπτυξη βάζει η Κομισιόν.

Την ώρα που αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού επικρατεί  αισιοδοξία, μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αλλά και το αρνητικό επιτόκιο που πέτυχε για πρώτη φορά η Ελλάδα στην έκδοση έντοκων γραμματίων.

Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει προς έγκριση τον προϋπολογισμό του 2020 επιχειρώντας να ολοκληρώσει τις ανταλλαγές στοιχείων με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν ως στόχο να ξεκαθαρίσει το «κενό» που κατέγραφαν τις προηγούμενες ημέρες στις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2020.

Ο προϋπολογισμός πάει Βρυξέλλες

Η Ελλάδα θα στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο θα νομοθετηθούν πρόσθετες ελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα οι οποίες θα τεθούν άμεσα σε ισχύ (χρήση 2019).

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικούς πίνακες και να έχει συγκεκριμένη δομή.

Όσο καλά όμως και αν δείχνουν πως τα πηγαίνει η ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ επιμένουν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να φτάσει στο 2,8% που θέτει ως βασικό στόχο και όρο η Αθήνα στο προσχέδιο.

Η κυβέρνηση στηρίζεται σε τονωτική ένεση μέσα από το πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προωθεί (Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, Σχέδιο «Ηρακλής» κλπ).

Ουσιαστικά η ανάπτυξη είναι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα για το νέο προϋπολογισμό.

Στο μικροσκόπιο ο προϋπολογισμός

Εν συνεχεία θα τεθεί στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, όπως θα συμβεί και με τους προϋπολογισμούς όλων των υπολοίπων κρατών – μελών.

Θεωρητικά υπάρχει το περιθώριο για προσαρμογές όλο το επόμενο διάστημα έως την 20η Νοεμβρίου όταν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών.

Πάντως όλα θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ βαρόμετρο θα αποτελέσει η έκθεση αξιολόγησης που θα δημοσιοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την πάγια ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο ωστόσο, δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις τη κυβέρνησης.

Στη Σύνοδο του ΔΝΤ ο Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ετοιμάζεται να αναχωρήσει αύριο για Ουάσιγκτον και την Σύνοδο του ΔΝΤ προκειμένου από τις ΗΠΑ –την μητρόπολη του διεθνούς κεφαλαίου- να εξηγήσει και να πείσει κυβερνήσεις και αγορές πως αλλάζουν πολλά στην Ελλάδα και πρέπει να λάβουν έγκαιρα θέσεις οι ξένοι επενδυτές.

Εν αναμονή της αναβάθμισης

Στο μεταξύ, στις 25 Οκτωβρίου, αφού θα έχει κατατεθεί και ο ελληνικός προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εκδοθεί η έκθεση της Standard and Poor’s.

Αν μέχρι τότε έχει διαφανεί συμφωνία με τους θεσμούς επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τον στόχο της ανάπτυξης, και αν έχει προκύψει λευκός καπνός όσον αφορά την έγκριση του προγράμματος «Ηρακλής» για τις τράπεζες από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε οι πιθανότητες αναβάθμισης κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα θα έχουν αυξηθεί περαιτέρω.