«Πέφτουν» οι υπογραφές για τη διάσωση του Μαρινόπουλου

«Πέφτουν» οι υπογραφές για τη διάσωση του Μαρινόπουλου
Εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου στο κατάστημα του Βαρδάρη, στην οδό Λαγκαδά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έπειτα από την κατάθεση της εταιρείας "Μαρινόπουλος" αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Θεσσαλονίκη, Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Το σχέδιο θα έχει τη «σφραγίδα» και των 4 συστημικών τραπεζών – Ο κομβικός ρόλος Σκλαβενίτη.

Το αργότερο ως την Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για το τελικό σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, αναμένονται οι υπογραφές: α) της συμφωνίας της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ και των τεσσάρων παραπάνω τραπεζών, καθώς και β) της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με τη Μαρινόπουλος Α.Ε. για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της δεύτερης στην πρώτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η συμφωνία προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει η Σκλαβενίτης κ.ά.

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην οποία θα περάσουν ενεργητικό και υποχρεώσεις της τελευταίας.

Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα, αν και χρειάστηκε κι αυτοί να καταβάλουν τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.

Ο ρόλος των προμηθευτών
Η προσοχή σταδιακά στρέφεται στους προμηθευτές, το 60% των οποίων καλείται να συναινέσει προκειμένου να ενταχθεί ο όμιλος στο άρθρο 106 του πτωχευτικού νόμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επικαλείται το Euro2day, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν την τελική πρόταση, ώστε να τοποθετηθούν. Η δε διαδικασία προβλέπει την υπογραφή μεμονομένων συμφωνητικών, η οποία όπως σημειώνουν, θα πάρει αρκετό καιρό και σίγουρα πέραν της ημερομηνίας της 21ης Σεπτεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο δια ταύτα, η απαραίτητη συναίνεση της πλειονότητας φαίνεται ότι θα δοθεί καθώς ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, ένα 45% είχε ήδη ταχθεί υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη οι μεγάλοι πολυεθνικοί παίκτες έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν την πρόταση.

Από την άλλη πλευρά, όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα. «Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στο μέγεθος που αντιπροσωπεύει η «πρώην» Μαρινόπουλος, είτε για τις παρελθούσες τιμολογήσεις, είτε για τις νέες», αναφέρει έτερο στέλεχος εισηγμένης ελληνικής εταιρίας τροφίμων.
Στο ίδιο πεδίο, αλλά με διαφορετική αφετηρία, αρκετοί προμηθευτές της Μαρινόπουλος, κάνουν λόγο για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η εμπορική σχέση εξελίσσεται σε… πολεμική σχέση, με τους υπόλοιπους παίκτες του λιανεμπορίου, να «έχουν αγριέψει», και να ζητούν ευλόγως την όποια δυνατή διευκόλυνση.