Πενιχρά τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους θεσμούς

Πενιχρά τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους θεσμούς

Η κυβέρνηση αναζητάει πολιτική λύση, επιλέγοντας πλέον συγκρουσιακή ρητορική.

Τα «φτωχά» αποτελέσματα στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» οδηγούν την κυβέρνηση σε αναζήτηση πολικής λύσης. Φαίνεται όμως πως για την κυβέρνηση, αυτή ήταν εξ αρχής η επιδίωξη. Η ελληνική πλευρά αρνείται να μπει σε λεπτομέρειες και σε συγκεκριμένες πολιτικές κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, είτε στο πλαίσιο του Brussels Group, είτε στις επαφές του Athens Group.

Από την άλλη, όμως, οι δανειστές σε κάθε αναφορά περί πολιτικής συζήτησης παραπέμπουν στον έλεγχο από τους «θεσμούς», δείχνοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποκαταστήσουν την αξιολόγηση με άλλη μορφή διαπραγμάτευσης.

Είναι φανερό ότι και οι δύο πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους ενόψει της μίνι συνάντησης κορυφής, που έχει ζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η χθεσινή προειδοποίηση του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλλο, ότι τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις συνιστούν μονομερείς ενέργειες και θέτουν εν αμφιβόλω τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και η απάντηση της κυβέρνησης που προχωρά στην ψήφιση του πρώτου και στην κατάθεση στη Βουλή (και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) του δεύτερου.

Το «πολεμικό» κλίμα φουντώνει μετά και την αποκάλυψη του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να υπάρχει πλάνο για Grexit, καθώς υπάρχει ήδη έτοιμο το μοντέλο Κύπρου, δηλαδή το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Αλλά και ο, συνήθως ηπιότερων τόνων, Επίτροπος Μοσκοβισί μιλά πλέον ανοιχτά για «όχι με κάθε τρόπο» παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και προειδοποιεί για «ατύχημα».

Η κυβέρνηση απαντά επιθετικά ότι δεν εκβιάζεται, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μόνη της τόσο στην ευρωζώνη των 19, όσο και στην ΕΕ των 29.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, που έχει ζητήσει η Ελλάδα, είναι μάλλον απίθανο. Στην καλύτερη περίπτωση η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο οριακή αύξηση του ELA, του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τη θηλιά της ρευστότητας περασμένη γύρω από το λαιμό, είναι σίγουρο πως η διαπραγματευτική θέση της χώρας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Από μια τέτοια θέση, η συγκρουσιακή ρητορική φαίνεται από ελληνικής πλευράς ως η πιο πιθανή επιλογή και αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: 

«Ανάσα» ρευστότητας θα ζητήσει ο Τσίπρας στην πενταμερή συνάντηση

Σε πορεία σύγκρουσης κυβέρνηση και εταίροι

Αξιωματούχοι ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι ο χειρότερος πελάτης που είχαμε ποτέ