Πενς: «Παράθυρο» απευθείας συνομιλιών ΗΠΑ – Β. Κορέας

Πενς: «Παράθυρο» απευθείας συνομιλιών ΗΠΑ – Β. Κορέας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν καταλήξει σε συνεννόηση για τις ενδεχόμενες περαιτέρω διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα».

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, αλλά επιμένοντας και στην πολιτική της «άσκησης μέγιστης πίεσης» στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση εμφανίστηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν καταλήξει σε συνεννόηση για τις ενδεχόμενες περαιτέρω διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αρχικά ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Σεούλ και κατόπιν απευθείας ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, άνευ προϋποθέσεων, ανέφερε ο κ. Πενς σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Σε δηλώσεις του στην Washington Post επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στις ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα, ο Πενς, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε απευθείας επαφή με βορειοκορεάτες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν, τόνισε πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει την «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» σε βάρος την Πιονγιάνγκ, όμως παράλληλα θα εμφανιστεί ανοικτή ως προς την προοπτική να διεξαγάγει συνομιλίες.

Η διεθνής πίεση δεν θα μειωθεί «ωσότου να κάνουν πράγματι κάτι που η συμμαχία να πιστεύει πως αντιπροσωπεύει ένα ουσιώδες βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση», τόνισε ο Πενς. «Άρα, η εκστρατεία μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Αλλά αν θέλουν να μιλήσουν, θα μιλήσουμε», πρόσθεσε ο Πενς.

Ο Πενς φέρεται να κατέληξε σε αυτή τη συνεννόηση με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο οποίος θέλει να αναζητηθεί διπλωματική λύση στην κρίση που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σε δύο συζητήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νότια Κορέα.