Πέντε εταιρείες που γύρισαν από την κόλαση στον παράδεισο

Πέντε εταιρείες που γύρισαν από την κόλαση στον παράδεισο

Αν και επιτυχημένες σήμερα, οι εταιρείες που σας παρουσιάζουμε δεν έβγαλαν ούτε δολάριο για κέρδος τα πέντε πρώτα χρόνια.

Σήμερα θεωρούνται από τις κορυφαίες εταιρείες παγκoσμιώς. Με τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, οι εταιρείες αυτές κρατάνε τα ηνία του επιχειρηματικού κόσμου. Τα πράγμα, όμως, δεν ήταν πάντα ευοίωνα και πέρασαν χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν να έρχονται κέρδη.

Δείτε τις εταιρείες που πάλεψαν σκληρά για να φτάσουν εκεί που είναι σήμερα.

FedEx
Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών «σχεδιάστηκε» όταν ο ιδιοκτήτης της Frederick W. Smith ήταν ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1962. Με ένα προσωπικό κεφάλαιο του Smith αλλά και με τη βοήθεια χορηγών, οι οποίοι επένδυσαν 90 εκατ. δολάρια, οι πόρτες της εταιρείας άνοιξαν το 1971.

Ωστόσο, η Federal Express δεν κατάφερε να απογειωθεί στην αρχή και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο ιδιοκτήτης της αποφάσισε να παίξει blackjack με τα τελευταία χρήματα της εταιρείας. Για το καλό όλων, κατάφερε να κάνει τα 5.000 δολάρια 24.000 και να βοηθήσει την εταιρεία, καθώς αυτά τα λίγα χρήματα έφταναν για το κόστος των καυσίμων και τα λιτουργικά έξοδα μιας εβδομάδας. Τους επόμενους μήνες κατάφερε να συγκεντρώσει ακόμα 11 εκατ. δολάρια κρατώντας την εταιρεία ζωντανή.

Η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1975, ενώ σήμερα απολαμβάνει συνολικά έσοδα άνω των 3 δισ. δολαρίων ετησίως.

Amazon
Η ιστορία του Τζεφ Μπέζος είναι γνωστή. Μετά την αποφοίτησή του από το Πρίνστον, δραστηριοποιήθηκε στη Γουόλ Στριτ, κυρίως με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq για οκτώ χρόνια. Τελικώς, το 1994, πολύ προτού γίνουν μόδα τα dot.com, «άνοιξε» το ηλεκτρονικό κατάστημά του από το γκαράζ του σπιτιού του. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως, έχει συμπεριληφθεί στις λίστες με τα «πρόσωπα της χρονιάς» του «Time» και έχει ανακηρυχθεί «Επιχειρηματίας της χρονιάς» για το 2012 από το περιοδικό «Fortune».

Δεν ήταν, όμως, πάντα τα πράγματα έτσι. Μέχρι το 1996, η Amazon είχε πωλήσεις που ανήλθαν στα $ 15.7 εκατομμύρια και $ 148 εκατομμύρια το 1997, στο τέλος όμως της δεκαετίας η εταιρεία δεν ήταν όσο κερδοφόρα αναμένονταν και κατάφερε να χάσει 719 εκατομμύρια δολάρια, παρά τα υψηλά έσοδα που έφταναν το 1.5 δισ. Το 2000 η εταιρεία είχε αποθεματικό που δεν ξεπερνούσε τα 350 εκατ. Χρειάστηκε περίπου μια 5ετία μέχρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση και απολύσεις πολλών υπαλλήλων μέχρι να υπάρξει ισορροπία.

Turner Broadcasting System
Ο Robert Edward «Ted» Turner III, διένυσε μεγάλο δρόμο μέχρι να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους «καναλάρχες». Η αρχή έγινε με τον τηλεοπτικό σταθμό UHF το 1970 για να ακολουθήσουν το Atlanta Hawks, το Atlanta Braves, και Superstation 17.

Το 1979, ο Turner άλλαξε το όνομα της εταιρείας του από Turner Communications Group σε Turner Broadcasting System Inc και παρουσίασε στο κόσμο τις ειδήσεις του CNN το 1980 συγκεντρώνοντας 1,7 εκατομμύρια συνδρομητές. Δύο χρόνια μετά δημιουργήθηκε το CNN2 και η εταιρεία προχώρησε σε συγχώνευση με την MGM – ένα ντιλ που άγγιξε τα 1.500.000.000 δολάρια.

Δυστυχώς, η συγχώνευση οδήγησε την Turner Broadcasting σε μια οικονομική στενότητα, και η εταιρεία δεν θα καταγράψει καθαρά κέρδη μέχρι το 1991. Το 1996, η Turner Broadcasting ενώθηκε με την Time Warner, και η εταιρεία έφτασε να έχει κέρδη 7 εκατ. δολάρια το 2000.

ESPN
Η Αμερικανική εταιρεία ESPN Inc. δραστηριοποιείται στην αθλητική δημοσιογραφία. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 από τους Bill και Scott Rasmussen με τη βοήθεια του Ed Eagan. Από τη πρώτη κιόλας χρονιά υπήρχαν προβλήματα. Το 1980 ο Bill Rasmussen έφυγε από το «τιμόνι» της εταιρείας, η οποία είχε αρχίσει ήδη να χάνει τα χρήματα που είχαν επενδύσει. Τη βοήθεια έδωσε ο Michael Roarty της Anheuser-Busch, επενδύοντας 1 εκατ δολάρια τον πρώτο χρόνο και 5 εκατ. στη συνέχεια. Σήμερα ανήκει στην The Walt Disney Company και Hearst Corporation, ενώ το 2013 είχε κέρδη 11 εκατ. δολάρια.

Tesla Motors
Η Tesla Motors του Elon Musk είναι η κορυφαία εταιρεία στη κατασκευή, σχεδιασμό και πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων. Το 2009, η Tesla έλαβε δάνειο 465 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, χρειάστηκε όμως μια 4ετία μέχρι η εταιρεία να ξεκινήσει να έχει κέρδη. Το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που υπήρξε κίνηση στα ταμεία, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 562 εκατομμύρια δολάρια και τη παραγωγή να ξεπερνά τις 4.900 μονάδες Model S – μια αύξηση πάνω από 80% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Τα μεγάλα κέρδη ήρθαν όταν η εταιρεία συνεργάστηκε με την Mercedes-Benz και την Toyota.

Διαβάστε ακόμα:

Τι λένε στα μίτινγκ ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ;

Ο «δαφνοστεφανομένος» δρόμος της Tesla

Η νέα λίστα 40 under 40 αποκλειστικά στο FortuneGreece