Πέντε μαθήματα ηγεσίας από μια επιστροφή στα θρανία

Πέντε μαθήματα ηγεσίας από μια επιστροφή στα θρανία

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διοργάνωσε μια σειρά μαθημάτων σε ηγέτες επιχειρήσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντές τους προς νέες ιδέες και τακτικές.

Ένα από τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας επικεφαλής μιας εταιρείας είναι να υποτιμήσει την αξία της διαρκούς μάθησης. Μια διαδικασία που μπορεί να δώσει  πρόσβαση σε νέες στρατηγικές και να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας CultureIQ, Greg Besner, ο οποίος εργάζεται ταυτόχρονα και ως καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συμμετείχε τον Φεβρουάριο σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Young Presidents’ Organization. Πρόεδροι, CEOs και ηγέτες εταιρειών κάθισαν ξανά στα θρανία, για μία εβδομάδα, και διδάχθηκαν από τους κορυφαίους καθηγητές της σχολής Harvard Business School.

Ένα μήνα αργότερα,  ο Besner αποφάσισε να μοιραστεί με το κοινό τα σημαντικότερα μαθήματα ηγεσίας που που αποκόμισε από το να είσαι ξανά μαθητής, μέσα σε μια τέτοια ιδιόμορφη ομάδα.

Η κουλτούρα μιας εταιρείας μπορεί να μεταμορφωθεί, αλλά χρειάζεται δημιουργικότητα και πραγματική κατανόηση.

Τα case studies που αντιμετώπισαν την περίοδο του προγράμματος παρουσίαζαν πολλές περιπτώσει αλλαγής της κουλτούρας μιας εταιρείας. Η κοινή ιδέα πίσω από  πολλές από τις αλλαγές αυτές βασιζόταν σε μια απλή τακτική: Οι επικεφαλής να ακούν τις ιδέες και τα συναισθήματα των εργαζομένων τους και να είναι ανοιχτοί σε δραστικές αλλαγές.

Η κουλτούρα μιας εταιρείας δεν έχει σχέση με τα χρήματα. Αφορά την παράδοση και την αφοσίωση.

Ένα από τα παραδείγματα που τέθηκαν στην ομάδα αφορούσε την περίπτωση μιας μεγάλης εταιρείας που βίωνε μια αλλαγή στην κουλτούρα της με μηδενικό διαθέσιμο κεφάλαιο. Όπως εξηγεί ο Besner, συχνά αντιμετωπίζει την άποψη πως για να βελτιωθεί η κουλτούρα μιας εταιρείας θα πρέπει να δαπανηθούν μεγάλα ποσά για δράσεις όπως ομαδικά ταξίδια ή προνόμια γραφείου. Αν και σημαντικά, η περίπτωση αποδείκνυε πως η κουλτούρα μιας εταιρείας μπορεί να είναι «πλούσια» ακόμα και χωρίς λεφτά. Γιατί ο πυρήνας της βρίσκεται στο να πανηγυρίζουμε μαζί τις επιτυχίες της ομάδα, να προσφέρουμε και να αφοσιωνόμαστε ενωμένοι.

Ως ηγέτης, είναι δική σας ευθύνη να υπογραμμίζεται όπου ή όταν χρειάζεται.

Μια από τις περιπτώσεις μελέτης αφορούσε την ευθύνη του επικεφαλής μιας εταιρείας να επισημαίνει τα σημαντικά θέματα, όταν αυτά προκύπτουν. Ο ηγέτης μιας εταιρείας δεν γίνεται να εκτελεί τα πάντα μόνος του. Ωστόσο, είναι δική του αρμοδιότητα να υπογραμμίζει τα σημεία που πρέπει να δοθεί περισσότερο προσοχή. Η ευθύνη αυτή έχει πολύ βάρος και προσθέτει περισσότερες ευθύνες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός σχετικά με το πότε θα επιλέξει να τονίσει ένα θέμα. Αλλά πρέπει, ταυτόχρονα, να μην ξεχάσει να το κάνει.

Για να είστε αποδοτικός ηγέτης ή δάσκαλος πρέπει να εμπνέεται το κοινό σας.

Όπως αναφέρει ο Besner, o ενθουσιασμός των καθηγητών είχε ένα πολύ δυναμικό αντίκτυπο στην ομάδα. Είχαν μια εκπληκτική επικοινωνία με την ομάδα των συμμετεχόντων, αφαιρώντας κάποιους από τους παραδοσιακούς κανόνες μιας αίθουσας διδασκαλίας. Ανάλογα, ένας ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει να είναι παθιασμένος και να εμπνέει τους υπαλλήλους του και το κοινό του.

Πανηγυρίστε με την ομάδα σας.

Στις εταιρείες με γρήγορους ρυθμούς δουλειάς, είναι εύκολο να καταπιαστείτε με το τι πρέπει να γίνει ακόμα και να ξεχάσετε να συμμετέχετε στην  χαρά για αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί. Το να πανηγυρίζει μαζί με την ομάδα του, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάται να κάνει ένας επικεφαλής μιας επιχείρησης.