Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για την Exxon Mobil

Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για την Exxon Mobil
Photo:

Σας παρουσιάζουμε πέντε γεγονότα σχετικά με τον αμερικανικό κολοσσό ενέργειας που δεν τα γνωρίζατε και σίγουρα δεν τα περιμένατε. 

Η Exxon Mobil, κατέλαβε για άλλη μια φορά τη 2η θέση στη λίστα του Fortune με τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Τα έσοδα του γίγαντα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, έφτασαν τα 246.2 δισεκατομμύρια δολάρια παρά το γεγονός ότι η τιμή του αργού είναι ακόμα κατά 50% μειωμένη σε σχέση με το ρεκόρ του 2014. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης συνέβαλε στην αφθονία σε σχέση με την προσφορά και οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των τιμών.

Ωστόσο, η χρήση ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% στα επόμενα 25 χρόνια, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και την αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη. Η Exxon, επιδιώκει να επωφεληθεί από αυτό το πλεονέκτημα μέσα από την εξέλιξη διυλισμένων και χημικών παράγωγων.

Ακολουθούν, πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Exxon Mobil και μάλλον, δεν τα περιμένατε!

1)Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει επενδύσει επτά δισεκατομμύρια δολάρια για την εξεύρεση πρακτικών τρόπων μείωσης των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Exxon, εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη τρόπων ώστε να συλλαμβάνεται το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από τα διυλιστήρια και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, έχει επενδύσει σε έργα όπως η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το φυσικό αέριο και η διοχέτευσή του πίσω στη γη. Η Exxon, έχει γίνει από καιρό στόχος των ακτιβιστών για το περιβάλλον και ο γίγαντας του πετρελαίου ερευνάται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για τις κατηγορίες περί παραπλάνησης του κοινού και των επενδυτών σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

 

2) Η Exxon Mobil έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα.

Όταν η επιδημία του ιού  Έμπολα χτύπησε τη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, η Exxon χρηματοδότησε την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού, υλικών και εξοπλισμού, είδη προσωπικής υγιεινής και προστασίας και οχήματα στην κυβέρνηση της Νιγηρίας. Η εταιρεία έστειλε επίσης μια ομάδα έξι ατόμων από το Baylor College of Medicine για να συμβάλει στην κατάρτιση των αξιωματούχων της δημόσιας υγείας της Νιγηρίας, σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του θανατηφόρου ιού.

 

3) Οι ερευνητές στην Exxon Mobil παρήγαγαν το πρώτο προϊόν οινοπνεύματος κατάλληλο για τρίψιμο.

Το κατάλληλο για επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, οινόπνευμα, ήταν το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο, μαζικής παραγωγής πετροχημικό προϊόν. Αρχικά το παρήγαγαν από την Jersey Standard, μέλος της Standard Oil, το 1920, και το προϊόν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για βιομηχανικές διεργασίες. Η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Exxon το 1972.

 

4) Τα προϊόντα της Exxon Mobil χρησιμοποιήθηκαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα ορόσημα της αεροπορίας.

Οι αδελφοί Ράιτ χρησιμοποίησαν καύσιμα και λιπαντικά Exxon Mobil για την ιστορική πρώτη πτήση τους στο Kitty Hawk. Στη Βόρεια Καρολίνα, η Αμέλια Έρχαρτ χρησιμοποίησε λάδι Mobil για την ατομική πτήση της πάνω από τον Ατλαντικό, όπως έκανε και ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, αλλά και η Pan American Airways η οποία προμηθεύτηκε από την Exxon για να τροφοδοτήσει την πρώτη υπερατλαντική πτήση του Boeing 707 Νέα Υόρκη – Λονδίνο.

5)Ο CEO της εταιρείας, Rex Tillerson, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών προτύπων του Common Core.

O Tillerson βλέπει τον Common Core, μια κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής επιδόσεις της αμερικανικής νεολαίας, ως “επιχείρηση επιτακτικής ανάγκης.” Η εταιρία έτρεξε μια καμπάνια κατά τη διάρκεια του τουρνουά γκολφ «Masters», που επικοινωνούσε τον Common Core ως «ξεκλείδωμα ενός καλύτερου τρόπου για να προετοιμαστούν τα παιδιά για το κολέγιο και την επαγγελματική σταδιοδρομία.”

 

Πηγή: Fortune.com