Πέντε συμβουλές για να πάρετε αύξηση

Πέντε συμβουλές για να πάρετε αύξηση

Μάθετε πώς να διαπραγματευτείτε σωστά την αξία σας στην εταιρεία.

Όλοι θέλουν να πάρουν αύξηση, απλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να τη ζητήσουν. Πρόκειται για μία συζήτηση που καθιστά τους εργαζόμενους αρκετά νευρικούς διότι ο καθένας εκείνη τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία όπου διαπραγματεύεται την αξία του μέσα στην εταιρεία.

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου ο εργοδότης σας θα έρθει να σας πει ότι «είστε άψογος στην εργασία σας και θα σας ανταμείψει αυξάνοντας τον μισθό σας». Ωστόσο, αυτή η κίνηση συμβαίνει σπάνια.

Εάν, όμως, δεν βρίσκεστε σε αυτήν την κατηγορία και θέλετε να ζητήσετε αύξηση δείτε παρακάτω τί πρέπει να κάνετε:

Βρείτε το κατάλληλο «timing»

Καλό θα ήταν να μη ζητήσετε αύξηση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης για την επανεξέταση των επιδόσεών σας. Προτιμήστε να ξεκινήσετε μία τέτοια συζήτηση λίγους μήνες νωρίτερα και διαλέξτε κατά προτίμηση μία ημέρα σαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Οι διευθυντές τείνουν να είναι πιο δεκτικοί λίγες ημέρες πριν το σαββατοκύριακο.

Μην έχετε απαιτήσεις

Ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο άνεσης με τον διευθυντή του και μπορεί να υπάρχουν φορές όπου έχετε συζητήσει για τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνετε, αλλά καλό θα είναι τη στιγμή που θα ζητήσετε αύξηση να παρουσιάσετε καλύτεερα το έργο που έχετε προσφέρει, καθώς και το σπουδαίο ρόλο που έχετε μέσα στην εταιρεία.

Δώστε έμφαση στην αξία σας

Η αύξηση του μισθού δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον σας. Θυμήστε στον εργοδότη σας ότι μία αύξηση του μισθού ή του ετήσιου μπόνους παράλληλα καθιστά πιο σημαντική την αξία σας στην εταιρεία.

Καλή προετοιμασία

Εάν γνωρίζετε ήδη τί θέλετε να ζητήσετε, σημαίνει ότι γνωρίζετε και τις πιθανές απαντήσεις που θα λάβετε. Κάντε μία προετοιμασία και σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η συζήτηση με τον εργοδότη σας ανάλογα με τις απαντήσεις που θα σας δώσει.

Μην ξεχάσετε τα «αποδεικτικά στοιχεία»

Αναζητήστε τρόπους για να αποδείξετε ότι έχετε αυξήσει το έργο σας σε σχέση με το παρελθόν και υποστηρίξτε την άποψη ότι με μία αύξηση είναι δεδομένο ότι οι επιδόσεις σας θα βελτιωθούν μελλοντικά, σύμφωνα με τους στόχους της εταιρείας.