Πέρα από τον Τζέιμς Μποντ: Η Aston Martin ατενίζει τον «Δεύτερο Αιώνα»

Πέρα από τον Τζέιμς Μποντ: Η Aston Martin ατενίζει τον «Δεύτερο Αιώνα»
epa05190404 The New Aston Martin DB11 is presented during the press day at the 86th Geneva International Motor Show in Geneva, Switzerland, 02 March 2016. The Motor Show will open its gates to the public from 03 to 13 March presenting more than 200 exhibitors and more than 120 world and European premieres. EPA/SANDRO CAMPARDO

Τα εντυπωσιακά σχέδια της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σηματοδοτούν το πέρασμά της σε μια νέα εποχή.

της Jaclyn Trop 

Με επτά πτωχεύσεις μέσα στα πρώτα 100 χρόνια της, η Aston Martin, η γνωστή βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, μάλλον δικαιολογείται που θέλει να επικεντρωθεί στον «Δεύτερο Αιώνα» (Second Century).

Αυτό είναι το όνομα που δόθηκε στη στρατηγική της, η οποία υπόσχεται μια ολική αναδιαμόρφωση της αγαπημένης μάρκας του πράκτορα 007. Υπό νέα ηγεσία, η πολυτελής μάρκα έχει πατήσει τέρμα το γκάζι, θέλοντας να λανσάρει επτά μοντέλα σε επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ηλεκτρικών μοντέλων και του πρώτου SUV.

«Θα μας βλέπετε αρκετά φέτος», δήλωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ Simon Sproule, τον Μάρτιο, στην παγκόσμια παρουσίαση του Vantage. Πρόκειται για το «βασικό» μοντέλο της Aston Martin, αξίας 150.000 δολαρίων, και το δεύτερο μοντέλο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης. Η μάρκα δεν αποτελούσε πάντα ένα ασφαλές οικονομικό στοίχημα, αλλά μετά από την περυσινή επίδοση-ρεκόρ, ο κατασκευαστής έχει αρχίσει να σκέφτεται μια αρχική δημόσια εγγραφή, μια κίνηση που θα τέσταρε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις βρετανικές εταιρείες ενόψει του Brexit την επόμενη άνοιξη.

Ο όμιλος Aston Martin, ο οποίος ανήκει σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στο Κουβέιτ και στην Ιταλία -η Daimler AG κατέχει μερίδιο 5%- ανακοίνωσε το 2017 έσοδα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και τα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ξεπέρασαν τα 5.000 οχήματα, για πρώτη φορά από το 2008. Η άνοδος αυτή οφείλεται εν μέρει στο DB11, το πρώτο νέο μοντέλο της Aston Martin εδώ και πέντε χρόνια, που επίσης βοήθησε στην άνοδο της μέσης τιμής πώλησης της εταιρείας κατά 9%.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Andy Palmer, ο οποίος εντάχθηκε στην Aston Martin το 2014 μετά από μια 23χρονη καριέρα στη Nissan, ηγείται του σχεδίου Second Century που στόχο έχει να διπλασιάσει τις παγκόσμιες πωλήσεις της εταιρείας.

Τα νέα μοντέλα, η άφιξη ενός SUV, και μια συνεργασία διαμοιρασμού τεχνολογίας με τη Daimler «κάνουν μια αρχική δημόσια προσφορά πιο ελκυστική από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία της Aston Martin», λέει ο Karl Brauer, εκδότης των Autotrader και Kelley Blue Book. «Ο παράγοντας του Brexit προσθέτει μια μεταβλητή που θα μπορούσε να αποθαρρύνει κάποιους πιθανούς επενδυτές, αλλά το δυναμικό της μάρκας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο».

Μετά το DB11 και το Vantage, το τρίτο μοντέλο που θα ενταχθεί στο πρότζεκτ του Second Century θα είναι ένα μοντέλο αξίας άνω των 300.000 δολαρίων που θα αντικαταστήσει το Vanquish Super GT, και θα ακολουθήσει το Valkyrie, ένα mid-engine hypercar που θα κυκλοφορήσει το 2019. «Το Valkyrie είναι η αρχή μιας δυναστείας αυτοκινήτων με κινητήρα στη μέση», λέει ο Palmer. «Ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε αυτό είναι για να δημιουργήσουμε το DNA για μια σειρά σπορ αυτοκινήτων με κινητήρα στη μέση του οχήματος».

Αυτός είναι ένας μάλλον μεγάλος όγκος παραγωγής για μια επιχείρηση που χρειάζεται πάνω από 200 ώρες για να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο (τα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής μπορούν να κατασκευαστούν εντός 20 ωρών ή και λιγότερο).

Όμως, η Aston Martin έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την παράδοση των δερμάτινων καθισμάτων με χειροποίητες ραφές, του άψογου φινιρίσματος, και των χειροποίητων κινητήρων, παρόλο που σκοπεύει να αναπτύξει μια σειρά από ανορθόδοξα οχήματα, ξεκινώντας του χρόνου με το σεντάν RapidE, το πρώτο μοντέλο που θα τροφοδοτείται με μπαταρία.

Ξεκινώντας από το 2021, η Aston Martin θα λανσάρει εκ νέου τα μοντέλα Lagonda με ένα σεντάν με μπαταρία και ένα SUV σχεδιασμένα για να απειλήσουν την κυριαρχία της Tesla στο τμήμα της αγοράς που αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολυτελείας. Τα μοντέλα Lagonda θα τιμολογηθούν «λίγο πάνω από το Model S της Tesla», πιο κοντά στις τιμές των Bentley και Rolls-Royce, και θα χρησιμεύσουν ως «ένας τόπος για να πάνε οι αγοραστές της Tesla αν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα», λέει ο Sproule.

Αλλά το πραγματικό τεστ για τις φιλοδοξίες της Aston Martin θα είναι το DBX SUV, που θα παρουσιαστεί στα τέλη του επόμενου έτους. Η εταιρεία ανοίγει ένα εργοστάσιο στην Ουαλία και εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια νέα, πιο γυναικεία πελατειακή βάση, μια πρόκληση, δεδομένου ότι η πολυτελής αγορά SUV έχει γεμίσει με νεοεισερχόμενα μοντέλα, όπως το Bentley Bentayga, το Lamborghini Urus και το Rolls-Royce Cullinan. «Είμαστε τελευταίοι αλλά και καλύτερα προετοιμασμένοι» λέει ο Sproule.