Πέρασαν τα μέτρα – Παγιώθηκε το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασαν τα μέτρα – Παγιώθηκε το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) μιλάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015. Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, βάσει της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί περίπου στις 2 τα ξημερώματα και αμέσως θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ και επί της αρχής και επί των άρθρων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Με 230 «ναι» πέρασε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων - "Μάζεψε" τις απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Με ευρεία πλειοψηφία 230 βουλευτών και λιγότερες απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και τη στήριξη από ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι, υπερψηφίστηκε και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων από τη βουλή.

Αναλυτικά, τα “ναι” ήταν 230 και τα “όχι” 63, ενώ “παρών” δήλωσαν 5 βουλευτές ενώ μια βουλευτής ήταν απούσα.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ήταν τα “όχι” και 5 τα “παρών”, έναντι 39 συνολικά στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ “όχι” ψήφισαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου Αλεξάνδρα Τσανάκα.

“Παρών” ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Κασιμάτη Νίνα, Τζίκα Κωστοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υπερψήφισε τα μέτρα παρά τη διαφωνία του την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής «θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία», ενώ όταν ρωτήθηκε για τους διαφωνούντες βουλευτές είπε: «Το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι -νομίζω- σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα».

Στο ερώτημα εάν κάποιοι θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ποιες διαδικασίες και πώς, νομίζω είναι θέμα του κόμματος που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα αυτά τα ζητήματα».

Παππάς: Πρώτα η συμφωνία και μετά θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προαπαιτούμενων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και κατά άρθρο

Επί της αρχής:

230 “Ναι”

63 “Όχι”

5 “Παρών”

Για το άρθρο 1:

225 “Ναι”

63 “Όχι”

10 “Παρών”

Για το άρθρο 2:

231 “Ναι”

60 “Όχι”

7 “Παρών”

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης

Μεϊμαράκης: Οι «εκβιαστές» μας έστειλαν χρήματα

Γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης υπερψήφισε τα μέτρα