Στοπ στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Στοπ στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

«Πέρασε» η τροπολογία για αναστολή χρηματοδότησης κόμματος - «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κόμματος υπό προϋποθέσεις με ευρεία πλειοψηφία. «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν 34 βουλευτές, από τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης. Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν τις κόκκινες γραμμές

Γραπτή δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ψηφίζει την τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαρκούσης της ψηφοφορίας στη Βουλή. Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι έχει εκφράσει στα όργανα του κόμματός του την ριζική του διαφωνία στην «συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία», όμως δηλώνει ότι ψηφίζει μετά την «πρωτοφανή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε τροπολογία που υπερψηφίζει».

Αιτιολογεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίζω μόνο και μόνο για να μην δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό τρομονόμο».

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία, δια του Ηλία Κασιδιάρη, υποστήριξαν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη του κόμματός τους και για αντισυνταγματική τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.