Περιορισμός ανάμιξης του τουρκικού στρατού στην πολιτική

Περιορισμός ανάμιξης του τουρκικού στρατού στην πολιτική

Τροποποίηση του νόμου είχε καταρτιστεί μετά το πραξικόπημα του 1960.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επικύρωσε σήμερα το νόμο που είχε ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο και περιορίζει το πεδίο ανάμιξης και επέμβασης του στρατού, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει ένα άρθρο της προηγούμενης νομοθεσίας περί της αποστολής των ένοπλων δυνάμεων για να δικαιολογήσει τα πραξικοπήματα στα οποία είχε προβεί, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία.

Το νέο νομοθέτημα, που είχε προωθήσει το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ψηφίστηκε στις 13 Ιουλίου.

Στο κείμενο του νόμου περιέχεται τροποποίηση του άρθρου 35 για τη λειτουργία του στρατού, το οποίο είχε καταρτιστεί μετά το πραξικόπημα του 1960 και προέβλεπε πως καθήκον του στρατού είναι ως «η διατήρηση και η προάσπιση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο αγωγός ΤΑΡ αναθερμαίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί πραγματοποίησαν δύο πραξικοπήματα, το 1971 και το 1980, βασισμένοι στην ισχύ του άρθρου αυτού, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές αρχές δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν την εφαρμογή των αρχών του Συντάγματος.

Με την καινούργια νομοθεσία περιορίζεται το πεδίο παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων, προσδιορίζοντας πως ο ρόλος τους είναι πρωτίστως «να υπερασπίζονται τους Τούρκους πολίτες από τις απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό», να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αποτροπή επιθέσεων και να συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες προηγουμένως θα έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Η νομοθετική αυτή τροποποίηση εγκρίθηκε με τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης – μόνη εξαίρεση υπήρξε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο προέβαλε το επιχείρημα ότι αυτή η μεταβολή πρόκειται να δυσχεράνει την δράση του στρατού εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

Η τροποποίηση του άρθρου 35 εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας. Αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, το ΑΚΡ έχει αποδυθεί σε μία διαρκή προσπάθεια εισαγωγής σχετικών τροποποιήσεων προς την κατεύθυνση αυτή, αποβλέποντας κυρίως στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.