«Περισσότερους θανάτους θα φέρει η αναστολή εμβολιασμών AstraZeneca» λένε Βρετανοί ειδικοί

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αναφέρει πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης.

Πιθανή επέκταση στην αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του κόσμου (όπως έχει ήδη γίνει, μερικώς, σε Γερμανία και Καναδά), θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στον εμβολιασμό και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους λόγω Covid, που μπορούν να αποφευχθούν, προειδοποίησαν ειδικοί από τη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο Dr Peter English, πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca ήταν πίσω από τα περιστατικά θρομβώσεων, προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε απόφαση για αναστολή χορήγησης του εμβολίου θα προκαλέσει άμεσα υπερβολικούς θανάτους Covid-19, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, προκαλούνται από εμβολιασμό, παρά απλώς συνδέονται με αυτόν, σε άτομα που θα είχαν ούτως ή άλλως τέτοιες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή, στη μέση μιας πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται ανησυχητικά, το κάθε ρίσκο που προκαλείται από τον εμβολιασμό πρέπει να τεθεί απέναντι στο ρίσκο της ασθένειας» τόνισε ο Dr. English.

«Μια απόφαση αναστολής μπορεί να θεωρηθεί ως προληπτική. Αλλά εάν οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, επειδή η χορήγηση του εμβολίου αναστέλλεται, ή λόγω της πτώσης της εμπιστοσύνης στο εμβόλιο, μερικοί από αυτοί θα αρρωστήσουν από Covid-19. Και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Οποιαδήποτε απόφαση διακοπής χορήγησης του εμβολίου θα προκαλέσει άμεσα υπερβολικούς, αποφευκτέους θανάτους Covid-19» συμπλήρωσε ο Dr. English.