«Περιστέρια» και «γεράκια» διχάζουν την ΕΚΤ

«Περιστέρια» και «γεράκια» διχάζουν την ΕΚΤ
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πληθωρισμός -που παραμένει ακόμα πάνω από το 5%- δημιουργεί διλήμματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, μια απόφαση που αποδεικνύεται πολύ δύσκολη.

Φαίνεται πιθανό ότι η δυναμική της συνάντησης στη Φρανκφούρτη θα καθορίσει εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν μια 10η διαδοχική αύξηση στο κόστος δανεισμού ή θα επιλέξουν να σταματήσουν, στέλνοντας όμως παράλληλα, «γερακίσιο» μήνυμα.

Ενώ η απόφαση είναι η πιο δύσκολη από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, οι επενδυτές δεν πείθονται εύκολα ότι επίκειται μια ακόμα κίνηση. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, σε συνέντευξή του την Τετάρτη, επεσήμανε ότι οι αγορές «ίσως» υποτιμούσαν την προοπτική μιας αύξησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι αν ο πληθωρισμός -που παραμένει ακόμα πάνω από το 5%- μπορεί να επιβραδυνθεί οριστικά χωρίς περισσότερη σύσφιξη, δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων της αδυναμίας της οικονομίας της ευρωζώνης και της καθυστέρησης με την οποία εμφανίζεται το αντίκτυπο από τις αυξήσεις.

Μια δυσοίωνη προοπτική που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν ήδη τον Ιούλιο είναι ότι τόσο η ασθενής ανάπτυξη, όσο και τα επίμονα κέρδη στις τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στασιμοπληθωρισμό.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα την Πέμπτη, είναι πιθανό η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ να θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα πολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό και αυτό ίσως να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για να βεβαιωθεί ότι η δουλειά θα ολοκληρωθεί, επισημαίνουν οικονομολόγοι στο Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: