Η «βαθμολογία» της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες – Θετικά μηνύματα για τουρισμό και δάνεια

Η «βαθμολογία» της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες – Θετικά μηνύματα για τουρισμό και δάνεια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο οίκος «ανεβάζει» την Εθνική Τράπεζα και αναφέρεται στις προοπτικές που δίνει στην ελληνική οικονομία ο τουρισμός.

Τις συστάσεις και τις τιμές στόχους για τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έδωσε στη δημοσιότητα η Jefferies, με τον επενδυτικό οίκο να υποστηρίζει πως το ύψος των καταθέσεων και η σημασία του τουριστικού κλάδου παρέχουν στήριξη τόσο στο περιθώριο καταθέσεων όσο και στον συνδυαστικό λειτουργικό δείκτη (CoR) των τραπεζών.

Εθνική Τράπεζα

Οι αναλυτές της Jefferies ξεχωρίσουν την Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας μπορεί να εκπλήξει θετικά τις προσδοκίες τόσο στις καταθέσεις όσο και στον CoR. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος δίνει τιμή-στόχο 7,40 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ και σύσταση «Buy». Οι αρνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ισχυρότερο ανταγωνισμό στην τιμολόγηση των καταθέσεων και ένα
ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Η ελληνική κυβέρνηση (μέσω του ΤΧΣ) διατηρεί ένα ποσοστό 40% στην ΕΤΕ που
επί του παρόντος στοχεύεται να πωληθεί έως το τέλος του 2025.

Τράπεζα Πειραιώς

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Jefferies δίνει τιμή-στόχο στα 3,10 ευρώ με σύσταση «Hold». Για την τράπεζα στο θετικό σενάριο γίνεται λόγος για ένα έναν πιο ήπιο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Στο αρνητικό σενάριο, γίνεται λόγο για εξασθένηση του δείκτη CET1 της Πειραιώς που θα μπορούσε να βλάψει τα «μαξιλάρια» ρευστότητας για απρόβλεπτες αρνητικές εκπλήξεις (π.χ. που συνδέονται με τις διάφορες επενδύσεις της τράπεζας σε μετοχές και επιχειρήσεις).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurobank

Για την Eurobank, η Jefferies δίνει τιμή-στόχο στα 1,70 ευρώ και σύσταση «Hold». Ο οίκος υποστηρίζει πως η καλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να αποδώσει καλύτερο momentum στον όγκο και τα έσοδα της εταιρείας. Σχετικά με τα καθοδικά ρίσκα, αναφέρεται πως υπάρχει εκτελεστικός κίνδυνος καθώς η τράπεζα έχει δείξει διάθεση για ανόργανη δραστηριότητα στις αγορές της στη ΝΑ Ευρώπη. Ακόμα, γίνεται λόγος για ρίσκο σε ενδεχόμενο που η Fairfax επιλέξει τον δρόμο της εξόδου, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Alpha Bank

Για την Alpha Bank, η Jefferies δίνει τιμή-στόχο στα 1,10 ευρώ και σύσταση «Underperform». Ο οίκος σημειώνει πως μια ισχυρότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να φέρει έσοδα στην τράπεζα πάνω από τις εκτιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις καταθέσεις

Η Jefferies αναφέρει πως στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος το ύψος των καταθέσεων παραμένει «καλά συγκρατημένο», εν μέσω του τρέχοντα κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται πως η τάση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου κύκλου νομισματικής σύσφιξης, την περίοδο 2005-2008.

«Όσο το ευνοϊκό περιβάλλον της άφθονης ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό συστήματος και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, παραμένουν σε ισχύ, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν απομονωμένες από ουσιαστικότερες πιέσεις για να είναι πιο επιθετικές στη μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες. αναφέρεται στο report του οίκου.

Αναμένεται επιτάχυνση των δανείων

Η Jefferies εμφανίζεται αισιόδοξη για την έγκριση νέων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στο β’ εξάμηνο του 2023, υποστηρίζοντας πως «μετά από την αποφασιστική επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, έχει βελτιωθεί το κλίμα και οι ελληνικές τράπεζες κινούνται προς αύξηση της ανάπτυξης των δανείων για το β’ εξάμηνο του έτους». Ακόμα, οι αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο για μια «δυναμική στην ανάπτυξη των δανείων στην Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσει τα αντίστοιχα της ΝΑ Ευρώπης στο β’ εξάμηνο του 2023».

Η σημασία του τουρισμού

Στο report της η Jefferies κάνει ειδική αναφορά στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού μέσα στο 2023, τονίζοντας πως κατά του peak της καλοκαιρινής περιόδου τα στοιχεία δείχνουν πως η ζήτηση από τους τουρίστες του εξωτερικού έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού. «Με τον τουρισμό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική τροχιά της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε πως αυτές οι τάσεις στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα».

«Ούτε “η κρίση του κόστους διαβίωσης” στον πυρήνα της Ευρώπης ούτε η αύξηση των τιμών των διακοπών στην Ελλάδα φαίνεται να θέτουν σημαντική καθοδική πίεση στη ζήτηση. Η έντονη δραστηριότητα στον τόσο σημαντικό τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι Ελλάδα παραμένει σε ευνοϊκή θέση στην Ευρώπη, με την οικονομική δυναμική της να συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη» τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: