Περιστέρης: Γιατί δεν ευθύνεται η πράσινη μετάβαση για την ενεργειακή κρίση

Περιστέρης: Γιατί δεν ευθύνεται η πράσινη μετάβαση για την ενεργειακή κρίση
Γιώργος Περιστέρης Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την αποθήκευση θα μειώσουν όχι μόνο την εξάρτηση της χώρας αλλά και την ενεργειακή υποτέλεια επεσήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας.

Υπογράμμισε, δε, ότι δεν ευθύνεται η πράσινη ενεργειακή μετάβαση για την αύξηση των τιμών του ρεύματος σημειώνοντας ενδεικτικά πως όταν έχουμε υψηλό αιολικό δυναμικό, οι τιμές πέφτουν. 

Ανέφερε ακόμη ότι με τις σημερινές τιμές η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα (αν ήταν σε λειτουργία) θα εξοικονομούσε πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης Γιάννης Γιαρέντης αποκάλυψε ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) θα εμφανίσει πλεόνασμα άνω των 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου ενώ ακόμη και αν μειωθούν (όπως αναμένεται) τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων το ισοζύγιο θα παραμείνει θετικό.

Ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος τόνισε ότι το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εξασφαλίζει «ουρανοκατέβατα κέρδη» για παραγωγούς καθώς οι μονάδες δεν αποζημιώνονται με βάση το μέσο κόστος αλλά με την υψηλότερη (οριακή) τιμή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρέθεσε, τα κέρδη αυτά, με βάση τις τιμές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, φθάνουν στο 39% των εσόδων που εισέπραξε η αγορά κατά την περίοδο αυτή. Ο κ. Κάπρος ανέφερε ακόμη ότι οι ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας είναι ο μόνιμος τρόπος για την αντιστάθμιση του κινδύνου των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και πρόεδρος του ΕΣΑΗ, Νικόλαος Ζαχαριάδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα διαχείρισης ρίσκου που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Ο κ. Ζαχαριάδης απέδωσε την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας στην αύξηση της ζήτησης για υγροποιοημένο φυσικό αέριο σε επίπεδο που υπερβαίνει την διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού. Προειδοποίησε δε για προβλήματα στον εφοδιασμό και ενεργειακή φτώχεια αν δεν εξορθολογιστεί το χρονοδιάγραμμα της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο  της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρο, σήμερα πληρώνουμε το λογαριασμό της καθυστέρησης της ενεργειακής μετάβασης ενώ υπογράμμισε ότι η αγορά θα ενσωματώσει τις χαμηλές τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών με τα διμερή συμβόλαια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία  η οποία όπως είπε βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο.