Περνά το Twitter κρίση ταυτότητας;

Περνά το Twitter κρίση ταυτότητας;

Οι αποχωρήσεις στελεχών και το υπάρχον κλίμα έντασης με τον CEO Ντικ Κοστόλο προμηνύουν πως το 2015 θα είναι δύσκολο για την εταιρεία.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε κι ούτε φαίνεται ότι θα κλείνει καλά για την Twitter Inc, που φυλλοροεί σε στελέχη. Την αρχή στις φετεινές αποχωρήσεις έκανε ο αντιπρόεδρος προϊόντος, Μάικλ Σίπλεϊ. Σειρά είχε ο Νταγκ Μπόουμαν, διευθυντής δημιουργικού.

Έπειτα ακολούθησαν ο ανώτερος αντιπρόεδρος του τεχνικού τμήματος Κρις Φράι, ο γενικός διευθυντής Άλι Ροουγκάνι, η επικεφαλής ΜΜΕ Βορείου Αμερικής Κλόε Σλάντεν, η επικεφαλής ειδησεογραφικού τομέα Βίβιαν Σίλερ και πιο πρόσφατα ο αντιπρόεδρος εφηρμοσμένης μηχανικής, Τζέρεμι Γκόρντον…

Φυσικά, ο διαδικτυακός «γίγαντας» των social media δεν είναι στη φάση «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα». Όμως οι κακές γλώσσες λένε πως εάν υπάρξει συνέχεια των αποχωρήσεων, τότε δεν αποκλείεται αυτή να την τραβήξει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Ντικ Κοστόλο.

Για τον ίδιο προσωπικά, οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις στελεχών συνίστανται το λιγότερο σε… τραγική ειρωνεία, μίας και η Νο1 αποστολή του όταν διορίστηκε στο επιτελεικό αυτό πόστο ήταν να σταθεροποιήσει τη διοίκηση του Twitter, έπειτα από μία δυσάρεστη περίοδο δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο εκ των συνιδρυτών της εταιρείας.

Όμως τέσσερα χρόνια μετά, ο Ντικ αποδεικνύεται κατά πολλούς περισσότερο πηγή αναστάτωσης, παρά εταιρικής γαλήνης. Πρώην και νυν εργαζόμενοι στο Twitter τον «στολίζουν» ανωνύμως ολοένα και πιο συχνά πια στα αμερικανικά ΜΜΕ, κατηγορώντας τον ότι αλλάζει διαρκώς ιδέες κι ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό της επιχείρησης. Κοντολογίς, του χρεώνουν κρίση εταιρικής ταυτότητας σε ένα από τα δημοφιλέστερα social media στον κόσμο…

Πράγματι, μόλις έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, τα σημάδια είναι ήδη ορατά. Το Twitter έχει χάσει το 10% της αξίας του, με τη μετοχή του να κυμαίνεται στα 40 δολάρια μετά τις πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις. Και σαν να μην έφθανε αυτό, καταγράφεται σε μηνιαία βάση επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Αναλυτές και ΜΜΕ χαρακτηρίζουν πια το Twitter Inc «επικινδύνως στάσιμο», ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμαρτύρονται φωναχτά πως στη λειτουργία του έχει αρχίσει να μοιάζει ενοχλητικά στο Facebook.

«Σε διάστημα μόλις ενός χρόνου στον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν είναι απαραίτητα κακό το γεγονός ότι το Twitter δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματά του», σχολιάζει στο αμερικανικό The Slate η Άλισον Γκρίνσγουολντ. «Όμως ένας χρόνος είναι επίσης μία καλή στιγμή για να προβληματιστεί κανείς. Κι εάν αποδειχθεί ότι όλη αυτή η αναταραχή στην εταιρεία οφείλεται πράγματι σε κρίση ταυτότητας, τότε θα πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση».