Πετρέλαιο: Τα hedge funds «ποντάρουν» στον μαύρο χρυσό και τον στέλνουν πάνω από τα 100 δολάρια

Πετρέλαιο: Τα hedge funds «ποντάρουν» στον μαύρο χρυσό και τον στέλνουν πάνω από τα 100 δολάρια
Photo: pixabay.com
Ο Ole Hansen, επικεφαλής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των hedge funds για το πετρέλαιο αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας   

Στην αγορά πετρελαίου «συσσωρεύονται» τα hedge funds, στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι, δίνοντας επιπλέον ώθηση σε ένα ράλι που πυροδοτήθηκε από τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται πως η παράταση στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλι την ημέρα από το Ριάντ, έως τον Δεκέμβριο, οδήγησε το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, στα 95 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα.  

Ωστόσο, τα στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών υποδηλώνουν ότι οι long τοποθετήσεις των hedge funds δεν έχουν αλλάξει, παρά τις αυξήσεις των τιμών κατά σχεδόν 30% από τον Ιούνιο, με την αύξηση να επιταχύνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του WTI. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συνδυασμένη καθαρή θετική θέση των funds στο Brent και το West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε κατά 137.000 συμβόλαια, ή 35%, στα 527.000 συμβόλαια, γεγονός που σηματοδοτεί υψηλό 18 μηνών (έως τις 12 Σεπτεμβρίου). 

Τα συμβόλαια, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 500 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, είναι ένας ευρέως διαδεδομένος δείκτης για τη δραστηριότητα κερδοσκοπικών παραγόντων όπως τα hedge funds.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των hedge funds για το πετρέλαιο αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές αυτού του μήνα ότι θα διατηρήσει τους εθελοντικούς περιορισμούς παραγωγής σε ισχύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. «Αυτό ήταν το έναυσμα», είπε ο Χάνσεν. «Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να πηγαίνει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα». 

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας να περιορίσει την παραγωγή, λέγοντας ότι η ζήτηση μπορεί να μειωθεί εάν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι η στάση του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: η αύξηση των τιμών κινδυνεύει να περιπλέξει τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών και να παρεμποδίσει τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό. 

Ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην RCMA Asset Management, ο οποίος διαχειρίζεται το Merchant Commodity Fund 300 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι δεν ήταν πεπεισμένος ότι το πετρέλαιο θα ανέβαινε υψηλότερα, καθώς η ισχύς στην αγορά οδηγούνταν από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και όχι από την ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση. 

«Η κίνηση προς τα πάνω δεν είναι μαζικά δομική, νομίζω ότι είναι επινοημένη», είπε ο Κινγκ. «Πλησιάζουμε στο ανώτερο άκρο αυτής της κίνησης, καθώς αν φτάσουμε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι υποψιάζομαι ότι θα δούμε περισσότερα βαρέλια στην αγορά». 

Άλλοι επενδυτές εστράφησαν στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης για να αντισταθμίσουν τις τιμές που ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους. Από την Παρασκευή, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν αγοράσει περίπου 37.000 call options στο WTI -που δίνουν στους επενδυτές το δικαίωμα να αγοράσουν μια μετοχή ή ένα εμπόρευμα- που λήγουν τον Δεκέμβριο, με την τιμή άσκησης, σύμφωνα με τον Charlie McElligott, αναλυτή μετοχικών παραγώγων στη Nomura, στα 115 δολ. 

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν ήδη τα ευρύτερα χρηματιστήρια. Ο δείκτης Dow Jones US Airlines έχει υποχωρήσει 24% από τις 11 Ιουλίου, με την Delta Air Lines και την American να έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για τα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ο δείκτης ενέργειας S&P 500, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 11% την ίδια περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: