Pfizer και BioNTech ξεκινούν κλινική μελέτη για εμβόλιο κατά της Όμικρον

Pfizer και BioNTech ξεκινούν κλινική μελέτη για εμβόλιο κατά της Όμικρον
Vials of the Pfizer vaccine against the COVID-19 coronavirus are displayed as medical workers get vaccinated at Sourasky Medical Center (Ichilov) in the Israeli coastal city of Tel Aviv, on December 20, 2020. - Israel has ordered 14 million doses of the vaccine -- covering seven million people, as two doses are required per person for optimal protection -- from Pfizer as well as US biotech firm Moderna. The vaccine will be rolled out at 10 hospitals and vaccination centres around Israel for healthcare workers from Sunday, according to the health ministry. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP

Κλινική μελέτη ξεκίνησαν την Τρίτη η Pfizer και η BioNTech, για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το πώς ανταποκρίνονται τα τρέχοντα εμβόλια σε λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες που προκαλούνται από το στέλεχος το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από δύο μήνες.

Με δηλώσεις του νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι η εταιρεία θα έχει έτοιμο εμβόλιο κατά της Όμικρον μέχρι τον Μάρτιο. Το εμβόλιο θα στοχεύει επίσης τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, είπε ο Μπουρλά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενα δεδομένα που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του τρέχοντος εμβολίου κατά της λοίμωξης και της ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσου από την Όμικρον μειώνεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη του ιού. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που να παρέχει ανθεκτική προστασία έναντι της Όμικρον, είπε ο Sahin σε δήλωσή του την Τρίτη.