Pfizer: Μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει «ισχυρή προστασία» και κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Pfizer: Μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει «ισχυρή προστασία» και κατά της μετάλλαξης Δέλτα
epa09039335 A nurse fills a syringe with a dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at the National Medical Center in Seoul, South Korea, 27 February 2021. EPA/Song Kyung-Seok / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να ενισχύσει ιδιαιτέρως τον οργανισμό, έναντι και της μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech Covid-19 μπορεί να ενισχύσει «έντονα» την προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα – πέρα ​​από την προστασία που παρέχεται από τις τυπικές δύο δόσεις, σύμφωνα με νέα δεδομένα που κυκλοφόρησε η Pfizer, χθες Τετάρτη.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν την μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται πενταπλάσια σε άτομα 18 έως 55 ετών που λαμβάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών, τα δεδομένα της Pfizer υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 11 φορές περισσότερο από ό,τι μετά από μια δεύτερη δόση.

Δεν είναι σαφές εάν τα αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων συσχετίζονται πραγματικά με καλύτερη προστασία ή αν χρειάζεται ακόμη και αυτή η πρόσθετη προστασία. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους καλά από όλες τις κοινές παραλλαγές.

Την Τετάρτη το πρωί, ο Δρ Μίκαελ Ντόλστεν, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας έρευνας, ανάπτυξης και ιατρικής για την Pfizer, χαρακτήρισε τα νέα δεδομένα για μια τρίτη δόση εμβολίου «ενθαρρυντικά». «Η λήψη μιας τρίτης δόσης περισσότερο από έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, όταν η προστασία μπορεί να έχει αρχίσει να εξασθενεί, εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα αντισώματα στους συμμετέχοντες αυτής της μελέτης έως και 100 φορές μετά την τρίτη δόση», δήλωσε ο Ντόλστεν. «Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται».

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μετά από μια τρίτη δόση είναι πολύ υψηλότερα έναντι της αρχικής παραλλαγής κορωνοϊού και της παραλλαγής Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Η Pfizer θα υποβάλει σύντομα τα δεδομένα για την τρίτη δόση του εμβολίου στον FDA

Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να υποβάλει τα δεδομένα για την τρίτη δόση του εμβολίου στον FDA τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Ντόλστεν χθές.

«Βρισκόμαστε σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με ρυθμιστικούς οργανισμούς σχετικά με την πιθανότητα τρίτης δόσης του τρέχοντος εμβολίου και, υποθέτοντας θετικά αποτελέσματα, αναμένουμε την υποβολή άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Αύγουστο», δήλωσε ο Ντόλστεν.

Με πληροφορίες από CNN.