Ποια μπορεί να είναι η νέα θέση του Αντώνη Σαμαρά στην Ε.Ε

Ποια μπορεί να είναι η νέα θέση του Αντώνη Σαμαρά στην Ε.Ε
Τι αναφέρει το Euroactiv για τον πιθανό νέο ρόλο του πρώην πρωθυπουργού.

Έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν για την ηγεσία των κορυφαίων θέσεων αλλά αυτό, σύμφωνα με το Euractiv, έγινε αφότου ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να δώσουν το πράσινο φως.

Όπως σημειώνει η γνωστή ιστοσελίδα πληροφόρησης για την Ε.Ε., το χαρτοφυλάκιο μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο έχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραμένει σε ελληνικά χέρια.

Αυτή φαίνεται να είναι η δέσμευση της Μέρκελ στον Τσίπρα. Ωστόσο, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία και η νέα κυβέρνηση να αναζητήσει νέο χαρτοφυλάκιο, προσθέτει το Euractiv και εξηγεί επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ πιθανό να αναλάβει επίτροπος Ενέργειας.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των θεμάτων περί ανταγωνιστικότητας, αποκαλύπτει το Euractiv και συνεχίζει λέγοντας ότι επίτροπος για το κλίμα αναμένεται να αναλάβει ο Γάλλος Πασκάλ Κανφέν, πρώην διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση.

«Αν η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνει τελικά πρόεδρος της Επιτροπής, θα είναι πολύ δύσκολο να πούμε “όχι” στον Εμ. Μακρόν», ανέφεραν πηγές στο Euractiv.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο διεύρυνσης λέγοντας ότι «είπαμε επανειλημμένα ότι γνωρίζουμε τα Δυτικά Βαλκάνια και μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό», ενώ ο Βούλγαρος ομόλογός του θέλει να παραμείνει στη θέση της η επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και την ψηφιακή κοινωνία, Μαρία Γκαμπριέλ.

Η Τσεχία, τέλος, έχει εκφράσει από τον Μάιο την επιθυμία για το χαρτοφυλάκιο εμπορίου ή εσωτερικής αγοράς.