Ποια χώρα για πέμπτη συνεχή χρονιά έχει το πιο ισχυρό διαβατήριο

Ποια χώρα για πέμπτη συνεχή χρονιά έχει το πιο ισχυρό διαβατήριο

Οι Γερμανοί πολίτες είναι οι πιο ευπρόσδεκτοι ταξιδιώτες στον κόσμο.

Και φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γερμανία αναδείχθηκε ως η χώρα με το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο. Αυτό προκύπτει από τον δείκτη Henley για τα διαβατήρια που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου έχει ελεύθερη visa ή visa κατά την άφιξη τους σε 177 χώρες, από 176 τον περασμένο χρόνο. Μετά τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη που κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στην προσβασιμότητα σε άλλες χώρες μέσω του διαβατηρίου τους, ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με πρόσβαση σε 175 χώρες, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία με πρόσβαση σε 174 χώρες, ενώ η Ελλάδα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στην έβδομη θέση παρέχοντας στους κατόχους των διαβατηρίων τους πρόσβαση, χωρίς προηγούμενη visa, σε 171 χώρες.

Σύμφωνα με το Henley, επτά συνολικά εθνικά διαβατήρια έχασαν το πλεονέκτημα της ελεύθερης πρόσβασης σε τουλάχιστον μία χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, η Νέα Ζηλανδία, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, η Αλγερία, το Λάος, η Βόρεια Κορέα και η Συρία. Το Γεωργιανό διαβατήριο, στον αντίποδα, είχε την καλύτερη επίδοση, αυξάνοντας την χωρίς visa πρόσβαση των κατόχων του κατά 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στη ζώνη Σένγκεν.

Ομοίως, υπάρχει και η λίστα με τις χώρες που τα διαβατήριά τους παρέχουν τη μικρότερη ελευθερία μετακίνησης. Στην τελευταία θέση το Αφγανιστάν, το διαβατήριο του οποίου παρέχει δυνατότητα επίσκεψης, χωρίς διατυπώσεις, σε 24 μόλις χώρες, το Ιράκ και η Συρία οι πολίτες των οποίων μπορούν να πάνε σε 27 και 28 χώρες αντίστοιχα, και το Πακιστάν με πρόσβαση σε 30 χώρες.