Ποια χώρα βρέθηκε από την κορυφή στον πάτο σε μόλις πέντε χρόνια

Ποια χώρα βρέθηκε από την κορυφή στον πάτο σε μόλις πέντε χρόνια
(FILES) This file picture dated 30 June 2000 shows a young Ulan Bator woman walking by a large 10,000 Mongolian banknote, called the togrog and roughly equivalent to 10 USD, painted on the wall of a delapidated warehouse. Despite Internet cafes and trendy bars sprouting up in Ulan Bator giving the city a veneer of modernity, Mongolia's economy is reeling into a precarious state after 10 years of breakneck free market reform following the collapse of the former Soviet Union and the disappearance of the subsidies Moscow provided. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/Stephen SHAVER

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να σώσει την οικονομία της μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το νόμισμα της Μογγολίας σημείωσε απότομη πτώση 10% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προσπαθήσει να σταματήσει αυτή την αιμορραγία αυξάνοντας κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 15%, τα επιτόκια, χωρίς όμως να δει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να βρουν από κοινού ένα σχέδιο διάσωσης. «Βιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Choijilsuren Battogtokh, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι αδύνατο στο μέλλον για τη χώρα να αντέξει οικονομικά τη χρηματοδότηση των μισθών και των λειτουργικών εξόδων των κυβερνητικών υπηρεσιών», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Μογγολία φημίζεται για τους άφθονους φυσικούς της πόρους και για το λόγο αυτό παλαιότερα προσέλκυε δισεκατομμύρια ξένους επενδυτές. Προτού ξεκινήσει η κρίση στο νόμισμα, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωνε ότι η Μογγολία βρισκόταν στο «κατώφλι μιας μεγάλης μεταμόρφωσης, η οποία οδηγείται από την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της».

Ωστόσο, η κατρακύλα των τιμών των εμπορευμάτων έχουν θέσει ένα τέλος στην εμπορευματοποίηση του χρυσού. Παράλληλα, η ζήτηση από την Κίνα, η οποία αγοράζει πάνω από τα 3/4 των εξαγωγών της Μογγολίας, έχει μειωθεί λόγω της δικής της οικονομικής επιβράδυνσης. Για τη φετινή χρονιά, οι ειδικοί αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα είναι επίπεδη ή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως αυτή η εκτίμηση θεωρείται πολύ καλή για να είναι αληθινή, δεδομένου ότι η άμεση οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Standard & Poors μείωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Μογγολίας σε «B-» από «B», προειδοποιώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης είναι πολύ χειρότερο από ό, τι θεωρούσε μέχρι σήμερα – 21 % του ΑΕΠ το 2016- , σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση του 9,1 %.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνολικά το δημόσιο χρέος της Μογγολίας έχει διογκωθεί από 26% του ΑΕΠ το 2010 σε 78% το τρέχον έτος, ενώ η αύξηση των δαπανών αναμένεται να δώσει μια ώθηση στο δείκτη σε περισσότερο από 90% μέχρι το 2019.

Την ίδια στιγμή, η χώρα δεν διαθέτει μεγάλο απόθεμα σε ξένο συνάλλαγμα.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Λαϊκό Κόμμα που θριάμβευσε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, με τη S&P να υποστηρίζει ότι η νέα διοίκηση της χώρας είναι πιθανό να ακολουθήσει μια ατζέντα υπέρ της εξόρυξης.

Δυο έργα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία της Μογγολίας: Το 5,4 δισ. δολαρίων ορυχείο χρυσού και χαλκού Oyu Tolgoi, το οποίο αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος της δεκαετίας και το τεσσάρων δισ. δολαρίων ανθρακωρυχείο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην περιοχή της νότιας Κόμπι.

Τα δυο αυτά μεγάλα έργα θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές ανατροπές στη μογγολική οικονομία, σύμφωνα με τη S&P.