Ποια είναι η εφαρμογή «Χ» που έκανε τον Έλον Μασκ να ξανασκεφτεί την εξαγορά του Twitter

Ποια είναι η εφαρμογή «Χ» που έκανε τον Έλον Μασκ να ξανασκεφτεί την εξαγορά του Twitter
(FILES) In this file photo illustration taken on April 14, 2022 a phone screen displays the Twitter account of Elon Musk with a photo of him shown in the background, in Washington, DC. - Elon Musk asked a US judge on October 6, 2022 to suspend Twitter's lawsuit over their troubled takeover negotiations after the embattled social media company balked at the Tesla's chief's demand to freeze the litigation. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Ο Έλον Μασκ λέει ότι η συμφωνία με το Twitter λειτουργεί ως επιταχυντής για τον προγραμματισμένο αντίπαλό του WeChat, την εφαρμογή «X»: Τι σημαίνει αυτό

του Christiaan Hetzner

Ο Έλον Μασκ έδωσε μια εξήγηση για την στροφή του στη διαμάχη με το Twitter.

Μετά την επιτυχή μήνυση από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης για την εξαγορά της εταιρείας, ο εκατομμυριούχος είπε ότι η εξαγορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διευκόλυνε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστή του WeChat της Κίνας, το πιο γνωστό στον κόσμο one-stop shop για τις καθημερινές ψηφιακές ανάγκες κάθε καταναλωτή.

X Holdings είναι το όνομα του επενδυτικού του οχήματος που έχει προγραμματιστεί να εξαγοράσει την εταιρεία και θα μπορούσε να αποτελέσει τη νομική ραχοκοκαλιά μιας νέας εταιρικής αυτοκρατορίας που θα συνδέει όλα τα διάφορα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Ως αποτέλεσμα των δρακόντειων νόμων λογοκρισίας της Κίνας, εταιρείες διαδικτύου όπως η Google, η Amazon και το Twitter είτε έχουν αποκλειστεί από τη χρήση είτε αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς.

Για την εξυπηρέτηση παρόμοιων αναγκών λειτουργώντας εντός των πολιτικών ορίων του «Σινικού Τείχους προστασίας» της Κίνας, εμφανίστηκαν εγχώριοι κλώνοι όπως η μηχανή αναζήτησης Baidu, η πλατφόρμα αγοραπωλησιών Alibaba και η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo.

Συγκριτικά, το WeChat, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2011, είναι μια πραγματική καινοτομία: μια ενοποιημένη πλατφόρμα ικανή να συνδυάσει μια ολόκληρη σειρά λειτουργιών που βρίσκονται μέσω δημοφιλών δυτικών εφαρμογών smartphone όπως το WhatsApp, το Instagram, και το Apple Pay.

Ιδιοκτησία του μυστικοπαθούς δισεκατομμυριούχου «Pony» Ma Huateng και του γίγαντα του Διαδικτύου Tencent, η πιο πολύτιμη εταιρεία της Κίνας μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 900 εκατομμύρια και πλέον καθημερινά ενεργούς χρήστες.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι στη χώρα το χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά από την ώρα που ξυπνούν μέχρι να κοιμηθούν – είτε πρόκειται για βιντεοκλήση, ανάρτηση φωτογραφιών, κοινή χρήση ειδήσεων, βιντεοπαιχνίδια ή πληρωμή σε ένα εστιατόριο. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πτυχή της κινεζικής ζωής όπου το WeChat δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας όπως ο Μασκ εντοπίζει την ευκαιρία στην αγορά μιας εφαρμογής που μπορεί να κρατήσει τους χρήστες πλήρως αφοσιωμένους στο δικό της οικοσύστημα.

Λίγο πριν προσπαθήσει να ακυρώσει την εξαγορά του Twitter, ο Μασκ διαφήμισε σε μια ομάδα πλούσιων επενδυτών όπως ο Larry Ellison μια πενταπλάσια αύξηση των εσόδων στα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

Η μετατροπή του Twitter σε WeChat θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αυξήσει τους καθημερινούς χρήστες σε 931 εκατομμύρια σε έξι χρόνια – περίπου συγκρίσιμο με την κινεζική σούπερ εφαρμογή – δημιουργώντας παράλληλα μια επιχείρηση πληρωμών ικανή να φτάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα μέχρι εκείνη την ημερομηνία, συρρικνώνοντας την εξάρτησή του από τη διαφήμιση.

Είχε ήδη μιλήσει για τη δυνατότητα μετατροπής του Twitter σε κλώνο του WeChat για τους 215 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες του κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής συνάντησης του προσωπικού τον Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν ακυρώσει τη συμφωνία.

Ο Μασκ, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποτέ τι θα έκανε η εφαρμογή X πέρα ​​από την επιθυμία να μιμηθεί την ικανότητα του WeChat να κάνει τους χρήστες να «ζουν βασικά» με την εφαρμογή.

Πιθανώς, θα άγγιζε κάθε πτυχή της ψηφιακής μας ζωής, αλλά πιθανότατα θα προσφέρει πολλά ίδια χαρακτηριστικά, όπως…

Μηνύματα

Κλήσεις βίντεο και ήχου

Κοινή χρήση ειδήσεων

Ροή περιεχομένου

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Δημοσίευση φωτογραφιών από την καθημερινή ζωή

Επικοινωνία με συναδέλφους

Ανταλλακτήριο και ενοποίηση κρυπτονομισμάτων

Παραγγελίες και πληρωμή για φαγητό σε εστιατόρια

Κράτηση εισιτηρίων ψυχαγωγίας

Κλήση ταξί (ή αυτόνομου Tesla).

Πηγή: Fortune.com