Γιατί άλλαξε γνώμη ο Έλον Μασκ για την αγορά του Twitter;

Γιατί άλλαξε γνώμη ο Έλον Μασκ για την αγορά του Twitter;
Elon Musk's Twitter profile displayed on a computer screen and Twitter logo displayed on a phone screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 9, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι πρόωρες αποτυχίες στο δικαστήριο μπορεί να τον ενθάρρυναν να επανέλθει με την προσφορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων

του Nicholas Gordon

Η προσφορά του Έλον Μασκ να αγοράσει το Twitterγια 54,20 δολάρια ανά μετοχή την Τρίτη – την ίδια προσφορά που έκανε τον Απρίλιο – έρχεται με έναν όρο: να λήξει η αγωγή του Twitter για να τον αναγκάσει να αγοράσει την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατάθεση του Μασκ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι είναι και πάλι έτοιμος να αγοράσει το Twitter έρχεται μετά από μια σειρά αποτυχιών για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ.

Εάν η αγωγή του Twitter στο Ντέλαγουερ πετύχαινε, ο Μασκ θα αναγκαζόταν να ολοκληρώσει την προσφορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla υπαναχώρησε δημοσίως από τη συμφωνία τον Ιούλιο, μετά από εβδομάδες δηλώσεων ότι μπορεί να αποχωρήσει λόγω ανησυχιών για τους ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα.

«Φαινόταν ότι ο Μασκ δεν μπορούσε να κερδίσει στο Ντέλαγουερ», δήλωσε στο Twitter ο DanIves, ανώτερος αναλυτής της Wedbush Securities, με την προσφορά να γλιτώνει «και τις δύο πλευρές από μια μακρά και άσχημη δικαστική μάχη».

Ο Μασκ είχε προγραμματιστεί να καταθέσει στις 6 και 7 Οκτωβρίου, με τη δίκη να ξεκινά λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου.

Την Τρίτη, το Twitter είπε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Η μήνυση του Twitter κατά του Μασκ θα συνεχιστεί έως ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, παρά την προσφορά του Μασκ. «Η μήνυση δεν θα σταματήσει», είπε στο The Verge ο Eric Talley, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Κολούμπια.

Το Twitter δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Η στροφή του Μασκ έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση πολλών από τα γραπτά του μηνύματα την περασμένη εβδομάδα. Οι επικοινωνίες αποκαλύφθηκαν πριν από τη δίκη.

Τα κείμενα περιλαμβάνουν επικοινωνίες με άλλους εξέχοντες ιδρυτές του χώρου της τεχνολογίας, όπως ο συνιδρυτής της Oracle Larry Ellison, ο ιδρυτής της Salesforce Marc Benioff, ο ιδρυτής του LinkedIn Reid Hoffman, ο ιδρυτής του FTX Sam Bankman-Fried και ο συνιδρυτής της Palantir, Joe Lonsdale. Τα μηνύματα καλύπτουν μια περίοδο που εκτείνεται από πριν από την αποκάλυψη του Μασκ ότι ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, έως τη στιγμή που το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς του Μασκ.

Περαιτέρω επικοινωνίες θα μπορούσαν να είχαν αποκαλυφθεί εάν η ακρόαση συνεχιζόταν. Τη Δευτέρα, η δικαστής Kathaleen McCormick επέτρεψε στο Twitter να εξετάσει ακόμη περισσότερα κείμενα από τον στενό κύκλο του Μασκ.

Ο Μασκ επρόκειτο να κληθεί να καταθέσει αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναγκάζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla να απαντήσει ενόρκως σε περισσότερες ερωτήσεις.

Οι ανησυχίες για την επικείμενη κατάθεση, που αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη, μπορεί να είναι ο λόγος που ο Μασκ αναβίωσε την προσφορά του την Τρίτη. «Αυτό που είναι τελικά παράξενο με την προσφορά είναι ότι πρόκειται για το πιο προβλέψιμο τέλος», είπε στο The Verge η Ann Lipton, καθηγήτρια επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Tulane. «Φυσικά τέτοιες υποθέσεις διευθετούνται πριν την κατάθεση του κορυφαίου παίκτη».

Διαβάστε ακόμη:

Τα μηνύματα του Έλον Μασκ αποκαλύπτουν ποιοι δισεκατομμυριούχοι και CEO τον ενθάρρυναν να αγοράσει το Twitter

Πηγή: fortune.com