Ποια είναι η υποπαραλλαγή της… μετάλλαξης Δέλτα που ανησυχεί τον ΠΟΥ

Ποια είναι η υποπαραλλαγή της… μετάλλαξης Δέλτα που ανησυχεί τον ΠΟΥ
epa09078198 Palestinian medicals work on swab sample in the lab of the Al-Ahli hospital in Hebron, West Bank, 16 March 2021.The Palestinian Minister of Health said that the Coronavirus situation is serious, and the occupancy rate of dormitory beds and intensive care reached (102% -110%) during the past week, because of the high number of Palestinians infected with covid-19. All Palestinian cities are under lockdown as part of the Palestinian authorities efforts to curb the spread of COVID-19. EPA/ABED AL HASHLAMOUN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξάπλωση της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2, καθώς η μεταδοτικότητά της έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την εξάπλωση της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού, η οποία εμφανίζεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον κόσμο.

«Από τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση της μεταδοτικότητας της αλληλουχίας ΑΥ.4.2” ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την πανδημία της Covid-19.

Αυτή η υποπαραλλαγή περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλάξεις, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Αλληλουχίες της ΑΥ.4.2 φορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID από 43 χώρες. Το 93% προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων που οφείλονται σ’ αυτήν.

Κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου, η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 αποτελούσε το 5,9% όλων των μολύνσεων που οφείλονταν στη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4,96 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 244 εκατομμύρια κρούσματα.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, με 2,9 εκατομμύρια μολύνσεις. Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του κόσμου όπου καταγράφεται αύξηση.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης κατά 5%, καθώς περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.