Ποια είναι η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Ποια είναι η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Ένα συνοπτικό βιογραφικό της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η νέα ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι γεννήθηκε στην Ρώμη το 1973. Είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.

Εξελέγη στην ιταλική βουλή για πρώτη φορά το 2008 και επανεξελέγη το 2013. Διετέλεσε μέλος των επιτροπών εξωτερικών θεμάτων και άμυνας της βουλής ενώ την 1η Αυγούστου του 2013 εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής επιτροπής στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 εξελέγη μέλος της Εθνικής Γραμματείας του Δημοκρατικού Κόμματος, ως υπεύθυνη ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων. Παράλληλα, όταν το κόμμα του Ματέο Ρέντσι έφερε την ονομασία «Δημοκρατικοί της Αριστεράς», η Μογκερίνι ήταν υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στις επαφές με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Στην επίσημη βιογραφία της Ιταλίδας υπουργού εξωτερικών αναφέρεται, επίσης, ότι «στην δεκαετία του ενενήντα συμμετείχε, ως εθελόντρια, σε εκστρατείες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Η υποψηφιότητά της για το αξίωμα της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια επισημοποιήθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, στις 2 Αυγούστου, με επιστολή του προς το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Ρέντσι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γενικότερο ανασχηματισμό,, αλλά θεωρείται πιο πιθανή μια μεμονωμένη «παρέμβαση» με την επιλογή ενός νέου υπουργού εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έχει 2,5 μήνες στην διάθεσή του. Μέχρι, δηλαδή, τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν η νέα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος της ΕΕ ο Τουσκ και ύπατος εκπρόσωπος η Μογκερίνι