Ποια είναι τα 3 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι μεγάλοι ηγέτες

Ποια είναι τα 3 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι μεγάλοι ηγέτες

Γιατί μας έρχονται στο νου πιο εύκολα ηγέτες με κακή φήμη παρά ηγέτες με καλή;

του Τζεφ Κόλβιν

Τι συμβαίνει και μπορούμε άμεσα να σκεφτούμε τα ονόματα του προφυλακισμένου επικεφαλής της Samsung Λι Τζέι-γιονγκ ή του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν που απομακρύνθηκε, απ’ ό,τι τα ονόματα ηγετών που αρίστευσαν;

Ιδού ποια είναι η δική μου υπόθεση εργασίας: Στη σημερινή εποχή ριζοσπαστικής διαφάνειας, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκαλυφθούν κακά πράγματα παρά καλά. Αυτό που βρίσκεται πίσω από κάθε ιστορία πτώσης ενός ηγέτη τα τελευταία χρόνια είναι η δραματικά διευρυμένη διαθεσιμότητα και φορητότητα των ψηφιακών δεδομένων – είτε πρόκειται για ηλεκτρονικά χρηματοοικονομικά αρχεία (Λι) είτε για παρακολούθηση εξ’ αποστάσεως (συζητήσεις του Φλιν με τον Ρώσο Πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ). Πλέον, αποκαλύπτεται αυτό που είναι κρυμμένο, και συνήθως αυτό που οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν είναι κακό.

Συνηθίστε το. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ριζοσπαστική διαφάνεια ανεβάζει το μέσο επίπεδο ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, η ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφορία για πελάτες, ανταγωνιστές και άλλους προκαλεί ταχύτερες μεταβολές στην εταιρική κυριαρχία ανά κλάδο, ενώ η διάρκεια ζωής των εταιρειών τείνει να μειώνεται παράλληλα με τη διάρκεια της θητείας των ανώτατων στελεχών.

Και πάλι όμως, υπάρχουν μεγάλοι ηγέτες και τους βρήκαμε. Κάποιοι απ’ αυτούς που εγκωμιάζουμε στην τέταρτη ετήσια κατάταξη των Μεγαλύτερων Ηγετών του Κόσμου είναι διάσημοι – ο CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος, η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν, ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς. Άλλοι πάλι δεν είναι διάσημοι, αλλά θα έπρεπε.

Τρία βασικά διδάγματα μάς προσφέρουν αυτοί που ηγούνται αποτελεσματικά στο σύγχρονο περιβάλλον:

Αναγνώρισε την πραγματικότητα και πρόσφερε ελπίδα. Αυτό το βασικό ηγετικό καθήκον καθίσταται δυσκολότερο και σημαντικότερο σε αβέβαιους καιρούς. Ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase μιλά ανοιχτά για τις προκλήσεις της τράπεζας, προσφέροντας αισιοδοξία χωρίς να χρυσώνει το χάπι. Η διαφορά είναι μικρή αλλά υπαρκτή.

Συγκέντρωσε τους ακολούθους μαζί, στον ίδιο χώρο. Έρευνες δείχνουν ότι όταν τα μέλη μιας ομάδας συγκεντρώνονται πρόσωπο-με-πρόσωπο, αποκτούν μεγαλύτερη αμοιβαία εμπιστοσύνη και γίνονται δημιουργικότεροι και καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων. Ο Πάπας Φραγκίσκος κατανοεί τη δύναμη της φυσικής παρουσίας, έχοντας επισκεφθεί μέχρι σήμερα ανοιχτές συγκεντρώσεις πιστών σε 27 χώρες μέχρι σήμερα.

Οικοδόμησε γέφυρες. Καθώς η οξύτητα του πολιτικού λόγου απειλεί να μολύνει όλη την κουλτούρα, οι καλύτεροι ηγέτες παραμένουν ανοιχτοί σε άλλες απόψεις και προσεγγίζουν δημιουργικά τον αντίπαλο χωρίς να ξεκινούν πόλεμο. Ο Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς και ο Δημοκρατικός – μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Μέριλαντ Τζον Ντιλέινι, για παράδειγμα, υποστηρίζουν θέσεις του αντιπάλου κόμματος αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους την τελευταία φορά που συμμετείχαν σε εκλογική αναμέτρηση.

Δείτε όλη τη λίστα ΕΔΩ