Ποιες αεροπορικές δεν αποζημιώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις πτήσεων

Ποιες αεροπορικές δεν αποζημιώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις πτήσεων
epa03220913 A street sign carrying the inscription 'Terminal and Airport' is marked with a red cross at the access lane to the new Berlin Brandenburg Airport in Schoenefeld, Germany, 16 May 2012. The supervisory board of the airport company on 16 May was to discuss the delayed opening of the new Berlin Brandenburg Airport - which will be known as Willy Brandt airport after the former German chancellor and Berlin mayor. The managing directors of the airport company have to report on the construciton delays and why they only 'pulled the plug' four weeks before the intended opening day. If the supervisory board will announce a new date for the opening of the new international airport remains uncertain. EPA/PATRICK PLEUL

Στον «αέρα» βρίσκονται οι αποζημιώσεις 200.000 επιβατών από πέντε μη ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

Το ότι μπορεί να είσαι κολοσσός στον κλάδο των αερομεταφορών δεν σου δίνει αυθαίρετα το δικαίωμα, λόγω μεγέθους και οικονομικής θέσης, να μη συμμορφώνεσαι με τους κανόνες λειτουργίας που εφαρμόζονται εκτός των εθνικών σου συνόρων, ούτε να καταπατάς τα δικαιώματα των καταναλωτών σε περίπτωση που οι υπηρεσίες σου ήταν κατώτερες των συμφωνηθέντων.

Αυτό φαίνεται να είπαν οι εκπρόσωποι της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Civil Aviation Authority) σε πέντε μη ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που αρνούνται να αποζημιώσουν επιβάτες τους για πτήσεις που είχαν καθυστέρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ηχηρά ονόματα από τον χώρο των αερομεταφορών, μεταξύ των οποίων American Airlines, Etihad, Emirates, Singapore Airlines και Turkish Airlines!

Όπως τονίζει η CAA, εάν οι αερομεταφορείς δεν προχωρήσουν εγκαίρως σε αποζημιώσεις 200.000 επιβατών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν περιμένοντας για ώρες στο αεροδρόμιο, τότε «φλερτάρουν» πολύ σοβαρά με την επιβολή υψηλών προστίμων που θα ζημιώσουν τη δημόσια εικόνα τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες αν η πτήση τους από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στον προορισμό της με περισσότερο από τρεις ώρες καθυστέρηση, ανεξάρτητα από το που εδρεύει η αεροπορική εταιρεία. Εξαιρούνται αποζημίωσης μόνο οι περιπτώσεις καθυστέρησης λόγω «εξαιρετικά ασυνήθιστων συνθηκών».

Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της CAA αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες βασίζουν τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας τους πάνω σε εκείνες που συνιστώνται από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην παροχή δωρεάν εισιτηρίου για την αμέσως επόμενη πτήση προς τον αρχικό τους προορισμό, στη μεταφορά με εναλλακτικά μέσα ή σε επιστροφή χρημάτων.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Διευθυντής Καταναλωτών & Αγορών της CAA, Richard Moriarty, ανέφερε ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες παρότι γνωρίζουν τους κανόνες, και κατ’ επέκταση τις υποχρεώσεις τους, αρνούνται να καταβάλουν τις οφειλές προς τους πελάτες τους. Πρόσθεσε δε πως τα περισσότερα παράπονα επιβατών αφορούν την Emirates, η διοίκηση της οποίας έχει προβεί, από την πλευρά της, σε άσκηση εφέσεων έναντι κατηγοριών από επιβάτες. Όσο για τον εθνικό αερομεταφορέα της Σιγκαπούρης, ο κ. Moriarty επεσήμανε ότι η Singapore Airlines έχει «παγώσει» οποιαδήποτε αποζημίωση για πτήσεις με ανταπόκριση.

Η αυθαιρεσία και η μη συμμόρφωση με τους κανόνες δεν είναι όμως προνόμιο μόνο των μη ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Πριν από τρία χρόνια η CAA είχε «κουνήσει το δάχτυλο» στις ευρωπαϊκών συμφερόντων Aer Lingus, Jet2 και Wizz Air, καθώς οι διοικήσεις τους επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά. Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος του πρόστιμου που μπορεί να επιβληθεί από τα αρμόδια δικαστήρια σε αεροπορικές που αρνούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες τους για καθυστερήσεις, οι οποίες γίνονται από δικό τους λάθος, μπορεί να είναι τεράστιο!