Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα συμφωνία

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα συμφωνία
Photo: pixabay.com

Ομαδικές απολύσεις, κινητικότητα στο Δημόσιο, πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και περικοπές στα επιδόματα.

Αλλαγές στα εργασιακά και την αγορά, αξιολόγηση στο Δημόσιο, περικοπές στα επιδόματα αλλά την πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, φέρνει η νέα συμφωνία που έκλεισε μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων οι οποίες κορυφώθηκαν με τις, επί 12 ωρών συζητήσεις, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών τα ζημερώματα της 2ης Μαίου.

Εργασιακά

Όσον αφορά στα εργασιακά, βάσει τη νέας συμφωνίας, παρατείνονται οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων, με νόμο, μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018 και άρα συνεχίζεται η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις ομαδικές απολύσεις, καθώς η υπουργική απόφαση που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθούν, καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Έτσι,  δεν αυξάνεται το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται σε ρόλο εκ των υστέρων ελέγχου. Η ανταπεργία (lock out) δεν επανέρχεται, αλλά για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτηθεί στην επόμενη αξιολόγηση (ορόσημο Σεπτεμβρίου) η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών.

Μετά το τέλος του προγράμματος και από το Σεπτέμβριο του 2018 η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Δημόσιο

Με όριο στον αριθμό των συμβασιούχων στο Δημόσιο, νέα αξιολόγηση και κινητικότητα συνεπάγεται η νέα συμφωνία. Ο αριθμός των συμβασιούχων, θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 48.420 υπαλλήλους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Εφόσον τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα γίνεται μία πρόσληψη γα κάθε τρεις αποχωρήσεις και όχι για κάθε πέντε. Την ίδια ώρα συμφωνήθηκε και η κινητικότητα των Δημοσίων υπάλληλων σε θέσεις και πόστα όπου υπάρχουν ανάγκες.

ΔΕΗ

Όσον αφορά στη ΔΕΗ, η νέα συμφωνία, προβλέπει πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών της μονάδων ενώ ταυτόχρονα,  το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου θα πωληθεί μέσω του ΤΑΪΠΕΔ.

Λιανεμπόριο

Αλλαγές έρχονται και στο λιανεμπόριο καθώς θα επεκταθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει ότι θα υπάρξει διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου τόσο ως προς την τουριστική περίοδο όσο και ως προς τις τουριστικές περιοχές, ενώ για τα φαρμακεία επικυρώθηκε η ήδη μνημονιακή δέσμευση για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ ( μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) στα σούπερ μάρκετ.

Επιδόματα

Από το 2019 προβλέπονται μέτρα 447 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε περικοπές στα επιδόματα πολλών κατηγοριών όπως των οικογενειακών και της ανεργίας, αλλά και των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών.

Το επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί κατά 58 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, περικοπές έρχονται και στις ιατρικές δαπάνες καθώς αναμένεται να καταργηθεί η έκπτωση φόρου, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.

Χρέος

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει, πλέον, με αγωνία τις διαβουλεύσεις ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος. Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για την εκταμίευση της δόσης και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.