Ποιες ανατροπές φέρνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποιες ανατροπές φέρνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει η εκλογή νέου προέδρου στην ΝΔ.

Σημείο καμπής για όλο το πολιτικό σύστημα ίσως αποτελέσει η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της ΝΔ.  Κατ’ αρχάς όσον αφορά το εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας, η επικράτηση Μητσοτάκη τυπικά και μόνο αποτελεί ήττα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά ουσιαστικά είναι ήττα του Κώστα Καραμανλή.

Και αυτό γιατί το καραμανλικό μπλοκ στήριξε σε όλη τη διαδικασία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ακόμη και στα κάστρα του Καραμανλή σε Θεσσαλονίκη, ακόμη και στις Σέρρες ο Κυριακος Μητσοτάκης ήταν μπροστά ή η διαφορά ήταν μικρή. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενωτικός βέβαια μετά τη νίκη του και στην επικοινωνία του με τον Κώστα Καραμανλή κανόνισε άμεσα συνάντηση.

Ο ίδιος ο Καραμανλής, «μιλούσε» όλη αυτή την περίοδο μόνο μέσω κύκλων (με εξαίρεση το δημοψήφισμα) και επιχείρησε να ελέγξει το κόμμα από το παρασκήνιο. Από την άλλη πλευρά η οικογένεια Μητσοτάκη συντάχθηκε, τουλάχιστον στο δεύτερο γύρο, στο πλευρό του Κυριάκου. Με τη βοήθεια του Άδωνι Γεωργιάδη, του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά ήρθε η νίκη απέναντι στον εκλεκτό του Κώστα Καραμανλή, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το παράδοξο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, του οποίου οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστό ότι ποτέ δεν ήταν καλές, στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί το έργο της δική του κυβέρνησης.

Βέβαια ο αγώνας είχε πολλές παραμέτρους αφού οι γαλάζιοι ψηφοφόροι μπορεί από τη μία να άκουγαν το περιβάλλον Καραμανλή, από την άλλη όμως πόνταραν στην ανανέωση που ενδεχομένως να φέρει στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η ήττα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές μέτρησε.

Μπορεί να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα;
Εκτός από το εσωτερικό της ΝΔ, η επικράτηση Μητσοτάκη αλλάζει και τις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, οι οποίες αναμένεται να πολωθούν τους επόμενους μήνες.

Ο βασικός λόγος είναι ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και να αντιπαρατεθεί ως ίσος προς ίσον σε πολλά από τα χαρακτηριστικά που έκαναν κυρίαρχο τον νυν πρωθυπουργό.

Κατ’ αρχάς στο νεαρό της ηλικίας και στην τάση που επικρατεί παντού για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ο κ. Μητσοτάκης είναι νέος, άνθρωπος της εποχής του, με υψηλή μόρφωση και ταυτόχρονα με εμπειρία και κυβερνητική αφού θήτευσε σε υπουργείο «φωτιά» σε μια κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά περίοδο.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι μεν μετριοπαθής πολιτικός, ωστόσο, θα θελήσει να δώσει το δικό του ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν πολλές κοινοβουλευτικές μάχες, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό.

Διακηρυγμένος σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι η διεύρυνση της ΝΔ ως την «μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη» προκειμένου να καταστεί ικανή να εκφράσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Μάλιστα στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Πίεση στα κόμματα του κέντρου
Τέλος η επικράτηση Μητσοτάκη αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις και στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, καθώς ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πέτυχε να εκφράσει μια ευρύτερη τάση – και εκτός ΝΔ- που ανήκει στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Έτσι κόμματα όπως το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων ακόμα και το…ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αισθάνονται ήδη την πίεση.

Κανένας δεν πρέπει να αποκλείσει να έχουμε «γάμους» και προσπάθειες σύγκλισης όσον αφορά το γνωστό και ως «μπλοκ του ΝΑΙ» από το δημοψήφισμα.