Ποιες εταιρείες κατακτούν το ρεκόρ των 20 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως

Ποιες εταιρείες κατακτούν το ρεκόρ των 20 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως
Photo: pixabay.com

Η κεφαλαιοποίηση ήταν αυξημένη κατά 15%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να διατηρεί το προβάδισμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Αυξημένη κατά 15% είναι συγκριτικά με πέρυσι η κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς φτάνοντας τα 20 τρισ. δολ., όπως προκύπτει από την Global Top 100 κατάταξη της PwC. Η ανοδική πορεία του 2017 που αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξης του 12% συνεχίζεται με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται διαρκώς σε ετήσιο επίπεδο, μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Το 48% της αύξησης που σημειώθηκε πέρυσι προέρχεται από αμερικανικές εταιρείες και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, καθώς και στην ηγετική θέση που κατέχει η χώρα στον τεχνολογικό κλάδο. Από την άλλη, η Ευρώπη ενίσχυσε την κεφαλαιοποίησή της για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το μερίδιο αγοράς της να παραμένει αμετάβλητο. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, περισσότερες από τις μισές εταιρείες του Global Top 100 είναι αμερικανικές (54 εταιρείες, από 55 το 2017). Η αμερικανική παρουσία αναλογεί, επίσης, στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης από 63% που ήταν πέρυσι.

Η Amazon καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, ενισχύοντας τη θέση της κατά 278 δισ. δολάρια ή 66% από το 2017. Ακολουθούν δύο κινεζικές εταιρείες: Η Tencent, η οποία ενισχύθηκε κατά 224 δισ. δολάρια ή 82%, και η Alibaba που ενισχύθηκε κατά 201 δισ. δολάρια ή 75%. Τις τρεις επόμενες καλύτερες επιδόσεις σε απόλυτους όρους κατέγραψαν τρεις αμερικανικές εταιρείες: οι Microsoft, Alphabet και Apple.

Η Apple, διατηρεί την κορυφαία θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης για έβδομο συνεχές έτος. Ωστόσο, το προβάδισμά της έναντι της Alphabet, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, έχει μειωθεί κατά 25%, στα 132 δισ. δολάρια, από 175 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η Apple διένειμε περισσότερα μετρητά στους μετόχους της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καταβάλλοντας επιπλέον 31 δισ. δολάρια από μερίσματα και επαναγορές μετοχών το ημερολογιακό έτος 2017 (αφού είχε ήδη διανείμει 29 δισ. δολάρια το ημερολογιακό έτος 2016). Η JP Morgan Chase κατατάσσεται δεύτερη σε όρους διανεμηθέντων κερδών με 24 δισ. δολάρια, έναντι 18 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Σε επίπεδο κλάδων, η τεχνολογία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του χρηματοοικονομικού κλάδου σε όρους κεφαλαιοποίησης για τρίτη συνεχή χρονιά, με τον κλάδο καταναλωτικών αγαθών να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η κορυφαία τριάδα απαρτίζεται από εταιρείες τεχνολογίας –Apple, Alphabet, Microsoft– με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και το Facebook την όγδοη, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση πριν μία δεκαετία και έκτοτε η κεφαλαιοποίησή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις. Παρ’ όλα αυτά, τον προηγούμενο χρόνο η Ευρώπη διατήρησε τους πρόσφατους ρυθμούς ανάκαμψης, με τον αριθμό των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Global Top 100 να αυξάνεται από 22 σε 23, και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ενισχύεται στα 331 δισ. δολάρια. Παρά τη βελτίωση αυτή, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2010, όταν στο Global Top 100 περιλαμβάνονταν 33 ευρωπαϊκές εταιρείες. Το μερίδιο αγοράς της βρίσκεται στο 17% το 2018 –αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2017– καταγράφοντας πτώση 27% έναντι του 2009.

Η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών εκτινάχθηκε κατά 57% σε σύγκριση με το 2017, ενώ ο αριθμός των εταιρειών από την Κίνα αυξήθηκε στις 12, από 10 την προηγούμενη χρονιά. Το Hong Kong εκπροσωπείται στη λίστα με δύο επιπλέον εταιρείες, από μία που περιλαμβανόταν το 2017. Σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, η Tencent καταγράφει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των κινεζικών εταιρειών για δεύτερη συνεχή χρονιά, και τη δεύτερη υψηλότερη συνολικά μετά την Amazon, ενισχύοντας την αξία της κατά 82% στα 496 δισ. δολάρια. Η Alibaba καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Κίνα και την τρίτη συνολικά, με την αξία της να αυξάνεται κατά 75% στα 470 δισ. δολάρια. Χάρη στις ισχυρές αυτές επιδόσεις, οι δύο εταιρείες αναρριχήθηκαν στο Top 10 σε όρους κεφαλαιοποίησης, με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και την Alibaba την έβδομη.