Πιέσεις από ΜΚΟ στην Meta για να μην χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα – Η αναφορά στην Ελλάδα

Πιέσεις από ΜΚΟ στην Meta για να μην χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα – Η αναφορά στην Ελλάδα
ANKARA, TURKIYE - AUGUST 29: In this photo illustration, logo of “Metaâ€? is displayed on mobile phone and computer screen in Ankara, Turkiye on August 29, 2023. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Για υποτιθέμενες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Ένα σχέδιο της Meta να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεσή της δέχθηκε πυρά από την μια ΜΚΟ με έδρα την Αυστρία την Πέμπτη, η οποία κάλεσε τους φορείς επιβολής της ιδιωτικής ζωής σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν αυτή τη χρήση.

Η NOYB (none of your business) προέτρεψε τους εθνικούς παρατηρητές προστασίας της ιδιωτικής ζωής να δράσουν άμεσα, λέγοντας ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Meta, οι οποίες τίθενται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, θα της επέτρεπαν να χρησιμοποιεί προσωπικές αναρτήσεις ετών, ιδιωτικές εικόνες ή δεδομένα διαδικτυακής παρακολούθησης για την τεχνολογία AI του Facebook.

Η NOYB υποστήριξε πως έχει ξεκινήσει 11 καταγγελίες κατά της Meta και ζήτησε από τις αρχές προστασίας δεδομένων στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ισπανία να κινήσουν επείγουσα διαδικασία λόγω των επικείμενων αλλαγών.

Η Meta απέρριψε την κριτική της NOYB και παρέπεμψε σε ανακοίνωση της 22ας Μαΐου στην οποίο ανέφερε ότι χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμες διαδικτυακές και αδειοδοτημένες πληροφορίες για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και πληροφορίες που οι άνθρωποι έχουν μοιραστεί δημόσια για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ωστόσο, ένα μήνυμα που στάλθηκε στους χρήστες του Facebook ανέφερε ότι η Meta μπορεί ακόμη να επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με άτομα που δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ούτε έχουν λογαριασμό, εάν εμφανίζονται σε μια εικόνα ή αναφέρονται σε αναρτήσεις ή λεζάντες που μοιράζεται ένας χρήστης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η προσέγγισή μας συμμορφώνεται με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και η προσέγγισή μας είναι συνεπής με τον τρόπο με τον οποίο άλλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης τους στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Google και της Open AI)» ανέφερε η αμερικανική εταιρεία

Η NOYB έχει ήδη καταθέσει αρκετές καταγγελίες κατά της Meta και άλλων εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας για υποτιθέμενες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR), ο οποίος απειλεί με πρόστιμα έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας για παραβιάσεις.

Η Meta έχει προηγουμένως επικαλεστεί έννομο συμφέρον για τη χρήση των δεδομένων των χρηστών για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των γεννητικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να κοινοποιηθούν σε τρίτους.

Ο ιδρυτής της NOYB, Μαξ Σρεμς δήλωσε, πως το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έχει ήδη αποφανθεί για το θέμα αυτό το 2021.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η Meta δεν έχει κανένα “έννομο συμφέρον” που να υπερισχύει του δικαιώματος των χρηστών στην προστασία των δεδομένων όταν πρόκειται για διαφήμιση» σημείωσε.

«Ωστόσο, η εταιρεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την εκπαίδευση απροσδιόριστης “τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης”. Φαίνεται ότι η Meta για άλλη μια φορά αγνοεί κατάφωρα τις αποφάσεις του ΔΕΕ» υποστήριξε Σρεμς, προσθέτοντας ότι η επιλογή της εξαίρεσης ήταν εξαιρετικά περίπλοκη.

«Η μετατόπιση της ευθύνης στον χρήστη είναι εντελώς παράλογη. Ο νόμος απαιτεί από τη Meta να λάβει τη συγκατάθεση opt-in, όχι να παρέχει μια κρυφή και παραπλανητική φόρμα opt-out. Εάν η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας, πρέπει να ζητήσει την άδειά σας. Αντ’ αυτού, έκαναν τους χρήστες να παρακαλούν να εξαιρεθούν» υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com