Πηγές ΥΠΟΙΚ: Από το «μαλακό» μαξιλάρι θα πέσουν στην οικονομία 12-14 δισ. ευρώ ως τον Ιούνιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με όσα είπαν ανώτατοι αξιωματούχοι, η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των έκτακτων μέτρων.

Μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το “μαλακό” μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορωνοϊού αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο. Σε ότι αφορά το “σκληρό” μαξιλάρι που είναι δεσμευμένο από τον ESM ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζουν ότι αυτή την ώρα, όλα είναι συνάρτηση του πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας. “Κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει μεγάλη σημασία γιατί κερδίζουμε από ύφεση” αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επίσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών στις 21 Απριλίου θα “κλείσει” η πλατφόρμα για τις αιτήσεις λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο που θα έχει ενσωματώσει τα κριτήρια καταβολής θα κατατεθούν τα χρήματα της ενίσχυσης στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων στο τέλος Απριλίου.

Σχετικά άρθρα