Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο για τους θερινούς μήνες

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο για τους θερινούς μήνες
Άποψη από τα Τουρκοβούνια απο τον Λυκαβηττό , ενώ πυκνά συννεφα καλυπτουν τον ουρανό , Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την επέκταση του μειωμένου ενοικίου κατά 40% για τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης. Ποιους αφορά.

Την δυνατότητα επέκτασης του μειωμένου ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Πρόβλεψη για τους ιδιοκτήτες 

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Αντιδρώντας η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι ουδεμία σαφής ανακοίνωση έγινε για το ποσοστό φορολογικής ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων και επαναλαμβάνει ότι  «τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφενός η άρνηση μερίδας ενοικιαστών να καταβάλουν το 60% του μισθώματος, με αδύνατη την προσφυγή στη δικαιοσύνη, και αφετέρου η φορολογική μεταχείριση της οικειοθελούς μείωσης μισθωμάτων για το επόμενο διάστημα».