Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Αρχίζει σήμερα η διανομή πετρελαίου-Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο.

Τις τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται πως έχει λάβει η κυβέρνηση. Όπως δείχνουν όλα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επιδοτηθούν. Άλλωστε, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η μείωση της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης φέτος κατά 50%.

Έτσι, η επιδότηση του πετρελαίου θα διατηρηθεί στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο, την ώρα που η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινάει από τα περίπου 0,85 ευρώ ανά λίτρο. Θα διατηρηθεί επίσης και η επί της ουσίας εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ενδεχόμενη επιστροφή στο παλαιό καθεστώς θα ενίσχυε το λαθρεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, εκκρεμεί η απόφανση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πόσο θα αυστηροποιηθούν.

Σε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης

Από 84-88 λεπτά το λίτρο διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, πρώτη ημέρα διάθεσής του στην αγορά. Είναι δηλαδή σημαντικά φθηνότερο σε σύγκριση με την περυσινή χειμερινή περίοδο που ξεκίνησε πάνω και από το 1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των καυσίμων στο μεσοδιάστημα.

Το πετρέλαιο επιβαρύνεται με τον ίδιο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή 23 λεπτά ανά λίτρο. Η ζήτηση όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο ΑΠΕ είναι ακόμη περιορισμένη, αφενός εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας, αφετέρου λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης.

Η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει, ως γνωστόν, μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50 % και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών ως προς τον τρόπο που θα γίνει η εξοικονόμηση της δαπάνης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνουν μείωση του ύψους του επιδόματος (πέρυσι ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο για τους δικαιούχους), περιορισμό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν ή μείωση του ΕΦΚ για όλους τους καταναλωτές με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως έχουν ζητήσει οι πρατηριούχοι.