Ποιοι είναι οι κερδισμένοι της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης

Η ανάκαμψη επίσης παρήγαγε άνισα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι φτωχοί – οι οποίοι επλήγησαν σκληρά από την χρηματοπιστωτική κρίση – δεν έχουν επωφεληθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη.

«Τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης δεν έχουν διαμοιραστεί ομοιόμορφα» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός συμπέρανε ότι το φτωχότερο 10% του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες είδε το πραγματικό του εισόδημα να μειώνεται κατά 16,2% από το 2007 μέχρι το 2010. Αντίθετα, το εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού μειώθηκε μόλις κατά 4,6% την ίδια περίοδο.

Η ανάκαμψη επίσης παρήγαγε άνισα αποτελέσματα. Από το 2010 μέχρι το 2014, το εισόδημα του φτωχότερου 10% αυξήθηκε μόνο κατά 1,6%, ενώ οι πλουσιότεροι απήλαυσαν ρυθμό αύξησης του εισοδήματός τους 5,2%.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι φυσικά περισσότερη ανισότητα. Οι μισθοί του πλουσιότερου 10% επανήλθαν στα επίπεδα προ κρίσης το 2014, ενώ την ίδια χρονιά οι φτωχότεροι είχαν μισθούς 14% χαμηλότερους σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ανισότητα. Οι Αμερικάνοι με εισοδήματα στο ανώτερο 20%  βγάζουν 8,7 φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με το φτωχότερο 20% της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης – η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Δανία – έχουν το χαμηλότερο βαθμό ανισότητας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Εκεί, το πλουσιότερο 20% κερδίζει σχεδόν 3,5 φορές περισσότερα από το φτωχότερο 20%.

Οι ηγέτες όλου του κόσμου συμφωνούν ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα. Στην πιο πρόσφατη σύνοδο του G20 στην Κίνα, οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών ζήτησαν να αναληφθεί δράση ώστε η οικονομική ανάπτυξη να αφορά μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών τόνισε ότι οι μέσες απολαβές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να φτάσουν στα επίπεδα προ κρίσης πριν το 2021.