Ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι και χαμένοι «στην μάχη του Μισθού» τα τελευταία χρόνια;

Ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι και χαμένοι «στην μάχη του Μισθού» τα τελευταία χρόνια;

Δημόσιο VS Ιδιωτικό. Ποιος τομέας δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα;

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που έγινε με επιμέλεια του intrajobs.com, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, λιγότερο χαμένοι φαίνεται να είναι να είναι οι εργαζόμενοι στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Σε αυτούς, σε ποσοστό 49,7% δεν μεταβλήθηκε ο μισθός τους ενώ σε εκείνους που μεταβλήθηκε, η μεταβολή ήταν σχετικά μικρή σε ποσοστά μείωσης από 10% έως 20%, που είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με τις παρατηρούμενες μειώσεις έως και πάνω από 50%. Χαμένοι φαίνεται να είναι οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα, Κεντρικό και Ευρύτερο, όπου οι μειώσεις μισθών είναι από τις μεγαλύτερες που παρατηρούνται σε όλα τα επίπεδα.


ΠΗΓΗ: έρευνα intrajobs.com, Απρίλιος – Μάιος 2016Τυχεροί θα πρέπει να θεωρούνται όσοι δεν είδαν τον μισθό τους να μειώνεται. Αυτοί είναι περίπου οι μισοί (49,7%) στις πολυεθνικές εταιρίες και 35,29% στις ιδιωτικές εταιρίες. Αντίστοιχα στον Δημόσιο τομέα, ο αριθμός των τυχερών αυτής της κατηγορίας, είναι πολύ μικρότερος, με ποσοστά 14,08% στον κεντρικό δημόσιο τομέα και 13,11% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι σαφές ότι όλοι οι υπόλοιποι είδαν σταδιακά ή απότομα τον μισθό τους να μειώνεται, με κλιμακούμενα ποσοστά μέχρι και πάνω από 50%.Οι μεγαλύτερες μειώσεις τον ιδιωτικό τομέα παρατηρούνται στο κλιμάκιο 10% έως 20% μείωσης μισθού. Στο ίδιο κλιμάκιο παρατηρούνται οι μειώσεις στον κεντρικό δημόσιο τομέα, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το κλιμάκιο μείωσης μισθού από 30% έως 40% παρατηρείται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 55,74%. Δηλαδή κατά 55,74% οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είδαν τον μισθό τους να μειώνεται σε ποσοστό από 30 έως 40 τοις εκατό!Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αθροιστικά ποσοστά των εργαζόμενων που είδαν τον μισθό τους να μειώνεται. Έτσι παρατηρούμε ότι κατά 59% στις ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες σε σχέση με 86% στον δημόσιο τομέα, μειώθηκαν οι μισθοί από 10% έως και πάνω από 50%.

Φαίνεται ίσως παράδοξο, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι μόνοι που πήραν αύξηση στην περίοδο της κρίσης είναι αυτοί που εργάζονται σε ιδιωτική ελληνική εταιρία. Εκεί, σύμφωνα με τις απαντήσεις στο δείγμα αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, η αύξηση ήταν της τάξεως του 5,88%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο για μία περίοδο ευρύτατης μείωσης μισθών και εισοδημάτων.

Στο θέμα της ασφάλειας στον χώρο της εργασίας, κερδισμένοι είναι οι εργαζόμενοι στις πολυεθνικές αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου το ποσοστό εκείνων που φοβούνται ότι θα χάσουν την θέση τους είναι μηδενικό. Αντίθετα χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες και στον Κεντρικό δημόσιο τομέα όπου σε ποσοστά αντίστοιχα 13,56% και 15,49% φοβούνται ότι στην επόμενη πενταετία θα χάσουν την θέση τους και προφανώς τον μισθό τους.

Όσον αφορά τις πρόσθετες παροχές, (αυτοκίνητο, κινητό, επαγγελ. Εκπαίδευση, κ.α.) οι οποίες ως γνωστόν υποκαθιστούν και συμπληρώνουν τον μισθό, κερδισμένοι είναι εργαζόμενοι των πολυεθνικών εταιριών. Εκεί, όλοι σχεδόν έχουν πρόσθετες παροχές (fringe benefits), σε αντιστοιχία με τους εργαζόμενους σε αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου το 27,45% δήλωσε πως δεν έχει καμία παροχή. Στο ίδιο θέμα, οι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπου σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει πως δεν απολαμβάνει καμίας πρόσθετης παροχής.