Ποιοι θα πάρουν φέτος τα «ολυμπιακά μετάλλια της τεμπελιάς»;

Ποιοι θα πάρουν φέτος τα «ολυμπιακά μετάλλια της τεμπελιάς»;
epa05464687 Spectators watch the women's preliminary round match between Agatha/Barbara of Brazil and Gally/Klug of Argentina of the Rio 2016 Olympic Games at the Beach Volleyball Arena on Copacabana Beach in Rio de Janeiro, Brazil, 08 August 2016. EPA/Alejandro Ernesto

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες κοστίζουν εργατοώρες σε όλο τον κόσμο

της Μάρθα Γουάιτ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο υπόσχονται μεγάλα αθλητικά επιτεύγματα και ρεκόρ, αλλά για το μέσο εταιρικό γραφείο το μόνο ρεκόρ που πρόκειται να σπάσει είναι εκείνο του λιγότερου χρόνου εργασίας ημερησίως.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα γνώμης του The Workforce Institute στην Kronos Incorporated, σχεδόν 4 στους 10 ανθρώπους στις ΗΠΑ λένε ότι θα δουν στην τηλεόραση ένα αθλητικό γεγονός που τους ενδιαφέρει ακόμα κι αν συμπίπτει με την εργάσιμη ημέρα τους. Μεταξύ των 55 εκατομμυρίων εργαζομένων στις ΗΠΑ, το 17% παραδέχονται ότι αν χρειαστεί θα φύγουν νωρίς απ’ τη δουλειά, ή θα προσέλθουν αργά, ή απλώς θα προσποιηθούν ότι είναι άρρωστοι για να μη χάσουν την αθλητική συνάντηση της αρεσκείας τους.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι θα πάνε στη δουλειά τους, αλλά παράλληλα θα βλέπουν τον αγώνα που θέλουν μέσω streaming αντί να εργάζονται. Οι υπόλοιποι λένε ότι θα προσπαθήσουν να είναι επιμελείς στην εργασία τους, και για να καλύψουν το πάθος τους με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προσπαθήσουν είτε να αλλάξουν το ωράριό τους, είτε να πάρουν άδεια.

Όσο για το χρυσό μετάλλιο της τεμπελιάς, αυτό πηγαίνει στους fan του μπάσκετ. Σχεδόν οι μισοί λένε ότι θα δώσουν προτεραιότητα στα ματς αντί για τη δουλειά τους. Οι οπαδοί της ενόργανης γυμναστικής παίρνουν το ασημένιο μετάλλιο, με το 40 τοις εκατό εξ’ αυτών να παραδέχονται ότι θα γλίτωναν τη δουλειά για να δουν τους αγώνες. Η κολύμβηση, ο στίβος και το μποξ είναι τα επόμενα αθλήματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των εργαζομένων από τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Μην νοιώσετε άσχημα αν δείτε τα email σας να μην απαντώνται εγκαίρως ή τις προθεσμίες κάποιων πρότζεκτ να μην τηρούνται. Πάνω από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων λένε ότι είναι «ορθό» να δουν μια αθλητική συνάντηση ή να τσεκάρουν ένα σκορ σε ματς των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους. Μάλιστα, το 55% πιστεύει ότι είναι ΟΚ γι’ αυτούς ή για συναδέλφους τους να ξοδεύουν μισή ώρα της εργάσιμης ημέρας για να βλέπουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή να διαβάζουν γι’ αυτούς.

Η διευθύντρια του The Workforce Institute, Τζόις Μαρόνι, λέει ότι οι εταιρείες καλό θα ήταν να υιοθετήσουν μια συγκαταβατική στάση έναντι των εργαζομένων τους σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για παράδειγμα, μια καλή ιδέα είναι η διοργάνωση ενός εταιρικού πάρτι όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν όλοι μαζί να δουν ένα δημοφιλές αθλητικό γεγονός.

Πηγή: fortune.com