Πίνακας του Πικάσο σπάει κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες

Πίνακας του Πικάσο σπάει κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες

Πίνακας του Πάμπλο Πικάσο βγαίνει σε δημοπρασία και αναμένεται να γίνει το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ.

Το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο, «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» («Les femmes d’Alger») βγαίνει τη Δευτέρα σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι ο πίνακας θα πωληθεί έναντι 140 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο τα πιο διάσημα έργα του Πικάσο, που έχουν υψηλή ζήτηση, συνήθως πωλούνται σε τιμές πολύ υψηλότερες των εκτιμήσεων.

Ο Πικάσο είναι το κεντρικό θέμα της πολυαναμενόμενης δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Συνολικά, υπολογίζεται πως θα πωληθούν έργα τέχνης 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Philip Hoffman, διευθύνων σύμβουλο της Τέχνης του Fine Art Fund Group.

«Όλοι οι συλλέκτες τέχνης στον κόσμο πρόκειται να είναι είτε στο τηλέφωνο είτε στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Hoffman και προσέθεσε: «Ο συγκεκριμένος πίνακας του Πικάσο είναι υπέροχος.Είναι πολύ μεγάλος και εντυπωσιακός. Θα προσδώσει πραγματικά γόητρο σε έναν μεγάλο συλλέκτη».

Μέχρι στιγμής, το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία είναι «Οι τρεις μελέτες του Lucian Freud» του Φράνσις Μπέικον. Πουλήθηκε έναντι 142 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013. Αυτή η σειρά των τριών πορτρέτων αναμενόταν να πουληθεί έναντι 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας «Οι γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκε το 1997 έναντι 31,9 εκατομμυρίων. Έκτοτε άλλαξε χέρια μεταξύ ιδιωτών και σύμφωνα με τον οίκο Christie’s ο σημερινός ιδιοκτήτης επιθυμεί να μείνει ανώνυμος.

Ο Πικάσο ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα το 1955, ως φόρο τιμής στον φίλο και αντίπαλο του, Ανρί Ματίς, τον Γάλλο ιμπρεσιονιστή που πέθανε το 1954. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο Πάμπλο Πικάσο χρειάστηκε δύο μήνες για να ολοκληρώσει τις «Γυναίκες του Αλγερίου».