Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Μπο Σιλάι

Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Μπο Σιλάι

Οριστικά έπεσε η «αυλαία» στην πολιτική καριέρα του άλλοτε ισχυρού στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από κινεζικό δικαστήριο ο Μπο Σιλάι, πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόματος Κίνας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Το δικαστήριο της πόλης Τζινάν, στην ανατολική Κίνα, διέταξε επίσης την κατάσχεση όλων των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Σιλάι, ο οποίος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σύζυγό του, Γκου Καϊλάι. Η σύζυγός του έχει ήδη καταδικαστεί για τη δολοφονία του επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

«Το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας φυλάκισης με μόνιμη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου», αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. Το δικαστήριο έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία του κατηγορουμένου κατά την ανακοίνωση της ποινής, στην οποία φορά λευκό πουκάμισο και αθλητικά παπούτσια και πλαισιώνεται από δύο αστυνομικούς.

Διαβάστε ακόμη: Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι

Επιπροσθέτως, οι δικαστές επέβαλαν στον 64χρονο Μπο κάθειρξη 15 ετών για υπεξαίρεση και άλλων 7 ετών για κατάχρηση εξουσίας. Η τελευταία κατηγορία συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία του Χέιγουντ από την Γκου Καϊλάι.

Η απόφαση αυτή βάζει οριστικό τέλος στην πολιτική καριέρα του ανερχόμενου μέλους του Κόμματος, του πρώτου που προσάγεται στη δικαιοσύνη μετά την καταδίκη του δημάρχου της Σαγκάης Τσεν Λιανγκιού, το 2008, επίσης με την κατηγορία της διαφθοράς.

Να σημειωθεί ότι η ακροαματική διαδικασία ήταν «κλειστή» για τα ξένα μέσα ενημέρωσης και δεκάδες αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για να φρουρούν το δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ